Kezdőlap Egyéb Erdő Péter bíboros: Az Isteni gondviselés nem hagy magunkra!

Erdő Péter bíboros: Az Isteni gondviselés nem hagy magunkra!

Ebben a járvány miatt félelemmel és szomorúsággal telt időszakban a pápalátogatás a remény üzenetét hordozza – erről is nyilatkozott Erdő Péter bíboros a TREND FM-nek.

Igazodva a járványhelyzet miatt éppen aktuális előírásokhoz tartják meg szeptemberben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK), amelynek zárószentmiséjére Budapestre utazik Ferenc pápa. A Szentatya látogatásának üzenetéről is nyilatkozott a TREND FM rádiónak Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

A járványhelyzet miatt egy évet csúsztak a nagy katolikus világesemények: a NEK, a családok találkozója és az Ifjúsági Világtalálkozó is, további halasztásra nincs lehetőség. Szeptember 5–12. között Budapesten megtartják az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust – nyilatkozta a főpásztor, akivel Lakatos László beszélgetett. „A járványhelyzet változása miatt 2021 őszében is van némi bizonytalanság, de elszántak vagyunk, ha kell korlátozásokkal, távolságtartással, oltási igazolással, maszkhasználattal vagy részben az online tér használatával, de megrendezzük a kongresszust” – mondta Erdő Péter. A bíboros utalt arra, hogy a Szentatya iraki látogatásán az előírt távolságtartásokkal tartották meg a szentmisét. Ha ősszel szükséges lesz, akkor Budapesten is így rendezik majd meg az eseményeket.

A bíboros, prímás a beszélgetés során felidézte, hogy már korábban meghívták az Eucharisztikus Kongresszusra a pápát, aki tavaly év elején nyitott volt arra, hogy részt vegyen annak legünnepélyesebb részén, a zárószentmisén. A járvány miatt az eredetileg kitűzött időponthoz képest egy évvel később tarthatják meg a világeseményt.

Erdő Péter örömét fejezte ki, hogy a Szentatya bejelentette, elfogadta a meghívást. Úgy fogalmazott: „Az iraki útjáról látjuk, hogy bátor ember. A járványhelyzet ellenére is vállalta az utazást.”

A magyar főpásztor szerint Ferenc pápa iraki utazásának több üzenete is volt. Elmondta: „A keresztény hívek támogatása, a szolidaritás kifejezése az üldözött keresztények iránt volt a látogatásának egyik célja.” Erre utalt az is – tette hozzá Erdő Péter, hogy – felkereste a lerombolt városokat, városrészeket. Másrészt – hangsúlyozta a bíboros – a Szentatya párbeszédet kezdett az iszlám világgal.

„Nem harcosként jelentkezett, aki majd síkra száll és megvédi más ellenséges erőkkel szemben a kereszténységet, hanem a párbeszéd útján indult el a keresztény közösség és mindenki más érdekében.”

Erdő Péter

A bíboros, prímás örömét fejezte ki, hiszen így javulnak a vallásközi kapcsolatok. Megjegyezte azt is, ebben a folyamatban a pápaságnak hosszú évtizedek óta vezető szerepe van. Erdő Péter felidézte, hogy annak idején Magyarországon II. János Pál pápa volt az, aki ellátogatott Debrecenben a gályarab prédikátorok sírjához, ő volt az, aki a zsidó közösséggel is találkozott.

A főpásztor kitért arra is, milyen jelentősége van annak, hogy Ferenc pápa eljön az Eucharisztikus Kongresszusra, mivel a katolikus egyházfő nem mindig látogat el ezekre az eseményekre, számos alkalommal legátust küld. (Legutóbb 2000-ben vett részt pápa NEK-en, II. János Pál a római világeseményen.) 1938-ban is, amikor legutóbb hazánk rendezhette meg az Eucharisztikus Világkongresszust, XI. Piusz pápa helyett Pacelli bíboros államtitkár – aki később XII. Piuszként pápa lett – utazott Magyarországra. Erdő Péter úgy fogalmazott, hogy a mi esetünkben az a különös üzenete a látogatásnak, amiről Irakban is beszélt a Szentatya, hogy a felhők lassan elvonulnak és lássuk meg a reményt! A járvány, a félelemmel és szomorúsággal telt időszak után érezzük át, hogy az Isteni gondviselés nem hagy magunkra.

A bíboros beszélt a NEK eseményei és programjai kapcsán arról, hogy kiemelten fontos a fiatalok megszólítása a hit mellett a művészetek nyelvén is.

Az Erdő Péterrel készült interjú teljes egészében IDE KATTINTVA hallgatható meg!

Forrás: NEK / TREND FM