Kezdőlap A lelkiatya válaszol Érvényteleníthető a párom előző házassága?

Érvényteleníthető a párom előző házassága?

Kedves Lelkiatya! Végre megtalált a valós szerelem. Párom elvált. Volt felesége megcsalta és néhány hónapos durva huzavona után végül elment a házból, otthagyta páromat és a két, tizenéves gyermekét. Elváltak, a bíróság a gyerekek felügyeletét is páromnak ítélte. Az én két házasságon kívül született fiammal és párom két gyermekével hatan élünk együtt. Mivel annak idején egyházi esküvőjük is volt, ezért gyakorlatilag mi folyamatos bűnben élünk. Ilyen esetben van-e esély arra, hogy a házasságot az Egyház előtt semmissé tegye végül a pápa? Én egyébként nem olyan régen keresztelkedtem meg végre, elsőáldoztam és bérmálkoztam is.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy nyitott szíve van, ilyen nagy lépéseket tett meg a hit útján, és hogy a párjával nagy szeretetben élnek.

Az alapján, amit leírt, nagyon valószínűnek látszik, hogy a párja házassága egyházi szempontból nem volt érvényes, nem volt teljes értékű. Az érvényes egyházi házassághoz ugyanis szükséges az, hogy mindkét fél szeretetből, szabadon mondja ki az igent, és mindketten egy felbonthatatlan, végérvényes, kizárólagos szeretetszövetséget akarjanak kötni egymással. Ha hiányzik az őszinte szeretet, vagy a házasság felbonthatatlanságának az elfogadása, akarása, akkor a házassági döntés nem teljes értékű.

A házasság érvénytelenségének kimondásához nincs szükség pápai engedélyre, hanem ezt a helyi püspök, vagy az egyházmegyei bíróság mondja ki.

Kívánom, hogy minél előbb sikerüljön ezt az akadályt elhárítani, és tudjanak szentségi házasságban élni egymással. Addig is őrizzék, erősítsék az Isten, egymás és gyermekeik iránti szeretetet!