Kezdőlap Hírek Felszentelték a Nyíregyházi Egyházmegye első püspökét

Felszentelték a Nyíregyházi Egyházmegye első püspökét

A 2015-ben alapított görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye első püspöke lett Szocska A. Ábel – számol be a VS.hu.

Nyíregyháza, 2018. május 10.
Szocska A. Ábel a püspökké szentelési ceremóniája után hívekkel találkozik a nyíregyházi Szent Miklós görögkatolikus székesegyház udvarán 2018. május 10-én. Szocska A. Ábel eddigi apostoli kormányzó a Nyíregyházi Egyházmegye elsõ püspöke.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szent liturgián iktatták be görögkatolikus püspöki tisztségébe Szocska Antal Ábelt, a Nyíregyházi Egyházmegye eddigi apostoli kormányzóját csütörtökön a nyíregyházi Szent Miklós Székesegyházban. (…)

A Hajdúdorogi Metropóliához tartozó Nyíregyházi Egyházmegyét 2015-ben alapította Ferenc pápa. A püspöki kinevezéssel a szervezetet eddig apostoli kormányzóként vezető 46 éves Szocska A. Ábel lett Magyarország legfiatalabb püspöke.

A több száz hívő részvételével megtartott liturgián Kocsis Fülöp átnyújtotta a püspöki ruhát és a főpapi jelvényeket az új főpásztornak. Az érsek-metropolita szentbeszédében azt mondta, ma az egyház egy szerzetespapot emelt a püspöki székbe, Ábel atya innentől kezdve a papi rend teljességével rendelkezik, ő maga szenteli fel a további papokat és diakónusokat, emeli egyházának erejét és fényét. (…)

Kocsis Fülöp szentbeszédében szerény, belső gazdagsággal rendelkező emberként jellemezte Szocskát, majd arra kérte őt és paptársait, hogy Krisztussal összeforrva, szeretetben akarjanak emelkedni a szentség útján.

„Nagy a felelősség, ami rám lett bízva (…), igyekszem józan ésszel és őszinte kritikával tekinteni önmagamra, gyengeségeimre és képességeimre” – mondta püspöki székfoglalójában Szocska A. Ábel. A püspök szavai szerint bűnös emberként is szeretne jó ember és jó elöljáró lenni, olyan, aki a 21. század körülményei között példaadóan és hatékonyan vezeti a rá bízott egyházmegyét. (…)