Kezdőlap Hírek Az Egyház ellenzi a gyónási titoktartás megszegését előíró törvényt

Az Egyház ellenzi a gyónási titoktartás megszegését előíró törvényt

A püspöki konferencia kijelentette: továbbra sem támogatja, hogy a polgári törvénykezés kihasson a gyónásra vonatkozó titoktartásra – számol be a Magyar Hírlap.

Elutasította az Ausztráliai Katolikus Püspökök Konferenciája, a kontinens legfőbb katolikus testülete a gyermekbántalmazások jelentését előíró törvényeket. A jogszabályok arra köteleznék a papokat, hogy jelentsék, ha gyónás során valaki ilyenről számol be.

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, az ilyen jellegű törvények nemcsak etika, hanem hatékonyság szempontjából is megkérdőjelezhetőek, mivel ezzel könnyen lehet, hogy annyit érnek el, hogy az elkövető nem gyónja meg bűnét.

Ausztrália nyolc államából egyelőre egyben fogadtak el olyan törvényeket, melyek értelmében bűncselekménynek minősül, ha a papok nem jelentik a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatban a gyóntatószékben hallottakat. A többi állam is fontolgatja, hogy hasonló jogszabályokat vezessen be. A konferencia kijelentette: továbbra sem támogatja, hogy a polgári törvénykezés kihasson a gyónásra vonatkozó titoktartásra.

Ausztráliában tavaly év elején robbant a hír, miszerint az ausztráliai római katolikus papság hét százalékát vádolták már gyerekmolesztálással 1950 és 2010 között. A témával foglalkozó királyi bizottság munkajelentéséből kiderült, hogy 1980 és 2015 között csaknem 4500-an tettek panaszt molesztálás miatt az egyházi hatóságoknál, az esetek több mint ezer katolikus intézményt érintenek Ausztrália-szerte. A bűntény és a bejelentés között átlagosan 33 év telt el. Az áldozatok átlagéletkora a lányoknál 10,5, míg a fiúknál 11,6 év. A összes áldozat 78 százaléka fiú, 22 százaléka lány. Az 1880 elkövető túlnyomó többsége pap vagy szerzetes, de akadnak köztük mélyen vallásos, világi emberek is. Az elkövetők 90 százaléka férfi. Kiderült az is, hogy az egyház 1980 óta több mint 276 millió ausztrál dollárnyi (61,5 milliárd forintnyi) kártérítést fizetett ki a papi pedofília áldozatainak.