Kezdőlap A lelkiatya válaszol Házasság helyett

Házasság helyett

Tisztelt Lelkiatya! Jelenlegi páromnak korábban volt egyházi esküvője, ezért egyelőre úgy néz ki, hogy templomban az esküvőnk kitűzött napján nem házasodhatunk. Kérelmünket benyújtottuk, de döntés még nem született, kicsi az esély, hogy addig fog születni. Ezért a kérdésem az lenne, hogy a polgári esketés után mi bevonulhatunk-e a templomba, hogy az atya minket megáldjon pár szóban, hogy közös életünk boldogságban teljen?Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy rátalált élete párjára, és hamarosan összeházasodnak. Isten adjon maguknak sok örömet, szeretetet, hűséget!

Sajnálom, hogy nem sikerült időben megkapni a párja első házasságának érvénytelenítését, és így nem tudnak egyből egyházilag is megesküdni. Ne szomorkodjon e miatt! Az egyházi esküvő fél év, vagy egy év múlva is nagyon nagy élmény, és ajándék lesz!

Az egyház ünnepélyes áldást polgárilag házasulóknak nem ad a templomban, nehogy lassan összekeverjék az emberek, és azt gondolják, hogy végül is ezeket is megáldották ugyanúgy, mint a szentségi házasságot kötő párokat. Vagyis nem az áldást utasítja el az egyház, hanem azt akarja elkerülni, hogy a két dolgot összekeverjék az emberek.

Az lehetséges, hogy az esküvő előtt, vagy után sima civil ruhában ketten elmennek egy paphoz, és kérnek tőle áldást.

Kívánom, hogy a mostani polgári esküvő az életük egyik legszebb napja legyen, és utána majd az egyházi házasságkötés megerősítse, megkoronázza, megsokszorozza ezt az örömet!