Kezdőlap A lelkiatya válaszol Lehet-e kényszeríteni a szentmisén való részvételt?

Lehet-e kényszeríteni a szentmisén való részvételt?

Tisztelt Lelkiatya! Lányom 17 éves és nem akar szentmisére járni. Sajnos a vallásos élettel is szakítani akar. Egyelőre azt mondjuk neki, hogy a családunk katolikus család és a közös szentmise családi program, amin neki is részt kell vennie, mivel családtag. Ezért kényszerből velünk jön. Meddig lehet kényszeríteni?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy a lányát hitben neveli, igyekszik neki is átadni a Teremtő ismeretét és szeretetét, ami a legnagyobb kincs és a legfőbb erőforrás az ember életében.

Nem ritka dolog, hogy egy kamasz lázad azok ellen az értékek ellen, amit a szülei képviselnek. Sok esetben egy időre teljesen el is fordul ezektől. Igen gyakran azonban a szíve mélyén az elvetett mag ott rejtőzik, és később, talán 10-20 év múlva kikel, és termést hoz.

Javaslom, hogy kérdezze meg a lányától, hogy miért nem tetszik neki a mise és a vallás? Egyáltalán nem hisz Istenben? Úgy gondolja, hogy a világ csak úgy magától lett? Úgy gondolja, hogy a halál után nem következik semmi? Vagy az Egyházban csalódott? Vagy egyszerűen unalmasnak találja a misét? Engedje, hogy a lánya bátran kimondja, amit gondol. Kérdezgesse őt sokáig, mielőtt válaszokat adna. Ha a lány azt mondja, hogy Istenben hisz, akkor félig nyert ügye van. Akkor csak a hit felszínén levő egy-két akadályt kell elhárítani, de a lánya hitének legmélye, szíve megvan.

Gondolkodjon el azon, amit a lánya válaszol ezekre a kérdésekre, és próbáljon neki bölcs válaszokat adni. Mondja el neki, hogy maga személyesen miért hisz, mit jelent magának a hite, hogyan tapasztalta meg az életében Isten szeretetét és jelenlétét. Esetleg javasoljon a lányának olyan könyvet, ahol válaszokat talál a kételyeire, ellenvetéseire (pl. A hit kapuja, Szent István Társulat 2016). Próbáljon olyan misét keresni, amely a lánya számára élményszerű és vonzó.

Esetleg néha alkudozhat is a lányával: ha ő megteszi a család érdekében, hogy eljön, akkor ön is teljesíti a lányának egy (megvalósítható, reális) kérését. Ha a lánya nagyon erősen ellenáll, lehet azt kérni tőle, hogy havonta legalább kétszer jöjjön el. Vagy menjen el egy ifjúsági lelkigyakorlatra, vagy találkozóra, és ennek fejében 1 hónapig nem kell vasárnap misére jönnie.

Próbálja nagyon szeretni a lányát, igyekezzen időt tölteni vele, a segítségére lenni! Minden nap imádkozzon érte! Éreztesse vele a szeretetét!