Kezdőlap Hírek „Jegyzetek az iszlámról – Vallás és politika” – Márfi Gyula érsek könyve...

„Jegyzetek az iszlámról – Vallás és politika” – Márfi Gyula érsek könyve az iszlámról

Jegyzetek az iszlámról

Jegyzetek az iszlámról – Vallás és politika címmel jelent meg a közelmúltban Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek legújabb könyve az OOK Press Kft. gondozásában, Sztojalovszky Béla szerkesztésében, Veszprémben.

A korlátozott példányszámban kiadott tanulmány – mely eredetileg egy fővárosi folyóirat felkérésére készült – a szerző több évtizedes, világvallásokkal foglalkozó kutatómunkájának tudományos, egyháztörténeti igényességgel kidolgozott lenyomata. A migráció miatt napjainkban különösen a közfigyelem előterében álló iszlám vallás és a politikai iszlamizmus bemutatásával, a kereszténység és az iszlám közötti viszony, az alapvető és feloldhatatlan különbségek feltárásával foglalkozik. Teszi mindezt hiteles iszlám dokumentumok, a Korán, a szunnák (Mohamed életrajza és mondásainak gyűjteménye), a saria-törvény (az iszlám erkölcs-jogi vezérelvei) elemző bemutatásával, eredeti, hiteles magyar fordítású források, valamint Bill Warner amerikai tudós, iszlám-szakértő könyvei alapján, amelyeket Magyarországon a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja adott ki. A könyv első részében az iszlámról, mint vallásról olvashatunk, a másodikban pedig az iszlámról, mint politikai irányzatról. A szerző összehasonlítja az iszlám tanítását a keresztény tanítással, majd pedig összehasonlítja az iszlám politikáját más diktatórikus politikai irányzatokkal.

A kötet bevezetőjében már leszögezi az érsek, hogy nem célja az iszlám tanokat minősíteni, megítélni, csupán ismerteti azokat, és egybeveti a keresztény tanítással, hogy az olvasó lássa a különbséget a két vallási rendszer között, hogy felismerje: az iszlám a kereszténységgel nem egyeztethető össze. Sem az istenfogalma, sem az emberről (egyenjogúságról, szabadságról…) vallott véleménye, sem politikai hozzáállása alapján. Mindezek alapján az olvasóra bízza, hogy miként értékeli a migrációt és mit gondol a migránsok zömét alkotó muszlimok európai integrációjáról.

A kötet iránt fokozott az érdeklődés, ezért hamarosan napvilágot lát majd egy bővített másodkiadvány, már több kiadó jelezte ezzel kapcsolatos ajánlatát. A kiadványról Orbán Viktor miniszterelnök azt írta a szerzőhöz intézett levelében: „Ha az európai politikában lenne kötelező olvasmányok listája, akkor a Jegyzetek az iszlámról ma igencsak előkelő helyen szerepelhetne azon.”

Toldi Éva

A cikk a Keresztény Élet hetilap június 6-i lapszámában jelent meg.