Kezdőlap Hírek A válságnak ellenálló élelmezési rendszerre van szükség

A válságnak ellenálló élelmezési rendszerre van szükség

sajtkészítő

A pápa az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 42. ülésére küldött üzenetében a járvány utáni gazdaság újjáépítésével kapcsolatban irányváltásra, és a kiszolgáltatott emberek megsegítésére buzdít.

Fájdalmas ellentmondásra emlékeztet a pápa az élelmezés területén: a világ lakosságának háromnegyede szegény agrártermelő, aki alig jut élelemhez, holott ők állítják elő a fennmaradó egynegyed számára az élelmiszert. A Szentatya erre a nem új, de annál kínzóbb paradoxonra mutat rá üzenetében, amelyet Michał Kurtyka klímaügyi miniszternek küldött. A lengyel politikus vezeti a FAO 42. ülését, amelyet virtuális formában tartana június 18-ig.

Körkörös gazdaság, erőforrások mindenkinek

A pandémia valóságából indul ki Ferenc pápa megfontolásában. Több évtizednyi erőfeszítések dacára még mindig vannak emberek, akik nem jutnak hozzá a szükséges élelemhez, sem mennyiségben, sem minőségben. 2020-ban óriási mértéket öltött az élelmezés bizonytalanság kockázata. A Covid-fertőzés miatt kialakult világválság viszont lehetőséget nyitott bizonyos modellek megváltoztatására. A jövőben emberek millióinak romolhat a helyzete nemcsak a koronavírus, hanem a konfliktusok, szélsőséges időjárási jelenségek, gazdasági válság miatt. Ezzel szemben egy körkörös gazdaságot kell kifejleszteni, ami biztosítja az erőforrásokat mindenkinek, beleértve a jövő nemzedékeket; és elősegíti a megújuló energia használatát.

Irányváltásra van szükség

A Laudato si’ – és a Fratelli tutti – kezdetű enciklikák pápája a fő kérdést egy emberléptékű gazdaság újrarajzolásában látja, amely nincs kiszolgáltatva a profitnak, hanem a közjóban gyökerezik, etikus, tiszteletben tartja a környezetet. Ezt kellene megtanulnunk a pandémiából: irányváltásra van szükség. Olyan globális élelmezési rendszerbe kell fektetni, amelyik képes ellenállni a jövőbeli válságoknak. Ez magában foglalja a fenntartható és differenciált mezőgazdaság támogatását, amelyik figyelembe veszi a családi gazdaságok és agrárközösségek értékes szerepét. Ferenc pápa itt mutat rá a szembeötlő ellentmondásra: éppen azok szenvednek az élelmiszer hiányától vagy rossz minőségétől, akik előállítják az élelmiszert. A szegények háromnegyedének megélhetése világszerte elsősorban a mezőgazdaságtól függ. Ennek ellenére ki vannak zárva a piacokból, a földtulajdonból, a pénzügyi forrásokból, az infrastruktúrából és a technológiából.

A teljes cikk a Vatikáni Rádió oldalán olvasható