Kezdőlap Kitekintő Lánykérés a pápánál

Lánykérés a pápánál

Talán példa nélküli jelenet játszódott le Ferenc pápa audienciáján, de lehet, hogy a pápaság történetében sem esett még meg hasonló: lánykérés a pápánál. Egy venezuelai fiatal letérdelt és megkérte kedvese kezét a Szentatya előtt az Apostoli Palota Kelemen-termében Augusztus 27-én vasárnap. Az eseménynek az adott alkalmat, hogy Ferenc pápa fogadta a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózata Frascatiban megrendezett találkozójának résztvevőit – írja a Vatikáni Rádió.

Vasárnap a pápa a világ minden részéről érkezett 80 katolikus politikust – közöttük két magyart – fogadott a Vatikánban. Közöttük volt Dario Ramirez emberi jogi aktivista is, aki a Szentatya elé járulhatott barátnőjével együtt a kihallgatás során. Az amerikai lap újságírójának elmesélte, hogy gyanútlan barátnője egyáltalán nem számított erre, a lánykérés a pápánál váratlan fordulat volt számára. Azt gondolta, hogy a venezuelai helyzetről beszélnek majd a pápával és a színházi társulatról, amelyet Dario támogat, amióta elhagyta hazáját. Fiatalokat segít abban, hogy katolikus darabokat adjanak elő színtársulatukban. Így is lett, szó is esett ezekről. A pápa biztosította őket, hogy sokat imádkozik a venezuelaiakért és megtesz minden lehetségest érdekükben.

Lánykérés a pápánál

Ekkor azonban Dario Ferenc pápához fordult, azzal hogy van még egy dolog, amiről szeretne beszélni vele. Elmondta, hogy a mellette álló fiatal hölgy élete szerelme. Egy panamai templomban találkoztak másfél éve és most szeretné megkérni a kezét. Ekkor térdre ereszkedett és barátnőjéhez fordult. A pápa meglepetésében mosolyogva megjegyezte: „Húha, a pápa előtt!” Majd folytatta a lányról szólva: „De ő nem válaszol.” „Azt kérte tőled, hogy menj hozzá feleségül. Mit mondasz erre?” Maryangel pedig igent mondott. A teremben jelenlevők ekkor üdvrivalgásban törtek ki és hatalmas taps kísérte a jelenetet.

Ide kattintva megnézheti Szükséges-e a házasság? című Keresztkérdés epizódunkat.

Christoph Schönborn bíboros adott engedélyt Dariónak, hogy a pápa előtt kérje meg barátnője kezét. A fiatal elmondása alapján a ceremóniamestereket nagyon meglepte az eset, de a végén mindenki jót nevetett.