Kezdőlap A lelkiatya válaszol Létezik „ikerlélek”?

Létezik „ikerlélek”?

Nagyon sok helyen olvasható manapság az interneten az ikerlélek fogalma. Az internetes szövegekben az található, hogy lehetséges két személynek egy lelke, amelyet Isten teremtett, majd kettéválasztva két testben él egy férfi és egy nő, akik keresik, majd megtalálják egymást itt a Földön. A bibliában is megtalálható ilyesmiről írás?

Kedves Levélíró! Minden ember egyedi, megismételhetetlen, végtelen titok, Isten remekműve. Minden ember legelső, egyetlen igazi társa, végcélja az Isten Nyugtalan a szívünk, amíg Benne meg nem nyugszik (Szent Ágoston).

A Bibliai tanítástól tehát idegen az ikerlélek gondolata. Isten nem kettesével, hanem egyenként, mindegyiket egyedülálló remekműként megalkotva teremti az embereket.

A Biblia arról ír, hogy a férj és a feleség egy testté, egy emberré lesznek. A férfi oldalából megalkotott asszony (jelképes értelemben) visszatér a helyére, ketten válnak egy testté, egy emberré (Ter 2,21-24). Ez az eggyéválás azonban nem sorsszerű, hanem két ember személyes döntéséből, elkötelezettségéből születik (vagyis a házassági döntésből), és ennek az igennek a napról napra történő megújítása, megélése által bontakozik és él. Ezt az igent mondják ki egymás és Isten felé nap mint nap szabadon, örömmel, szeretettel.

Természetesen ha két ember ezt az életreszóló szeretetdöntést meghozza és ebben él, akkor egyre inkább hasonlóvá is válnak egymáshoz, egyre mélyebb szálak kötik össze őket.

Ám nem egy tehetetlen sorsszerűség szabadság és akarat nélküli bábúiként, nem az ő szabad, szeretetből fakadó döntésüket megspórolva jön létre ez a boldogító egység, hanem a szeretet igenjét nap mint nap kimondva és megélve.