Kezdőlap A lelkiatya válaszol Miért nem áldozhatok szentségi házasság hiányában?

Miért nem áldozhatok szentségi házasság hiányában?

Római katolikus keresztény a hitem. Megkereszteltek, voltam elsőáldozó is, bérmálkozó már nem. Hosszú évekig tanultam éjt nappallá téve, hogy megszerezzem a két diplomámat, így idő hiányában és a külföldi tanulmányaim miatt nem gyakoroltam a hitemet. Időközben férjhez mentem, de nem volt templomi esküvőnk. A férjem és a családja nem vallásos család és nem is lehetne őket befolyásolni, hiába az én akaraterőm. És most, hogy van időm elmenni a templomba, megyek is minden vasárnap és szeretnék részt venni szentáldozáson is. Viszont az atya a szentgyónás alkalmával nem oldozott fel engem, mert nem voltam bérmálkozó és nem volt templomi esküvőnk. De én attól miért nem gyakorolhatom a hitemet, hogy a család, amibe beházasodtam, nem vallásos?

Kedves Levélíró!
Sokat segít a keresztény életben, ha valaki a bérmálásban megkapja a Szentlélek megerősítő kegyelmét, de a bérmálás hiánya nem akadálya az áldozásnak. Azok is áldozhatnak, akik valamilyen okból nem voltak bérmálkozók, bár őket újra és újra bátorítjuk, hogy ezt pótolják be.
A maga esetében a nehézséget nem a bérmálás, hanem az egyházi esküvő, a szentségi házasság hiánya okozza. Ha katolikus ember házasságot köt, akkor ezt templomban, szentségi házasságként köti meg. Ha ezt elmulasztja, és csak polgárilag köt házasságot, akkor ezt a házasságát egyházilag nem tartjuk érvényesnek, mert hiányzott belőle az egészen komoly szándék, így nem jött létre a szentségi házasság. Így jelenleg a maga házassági állapota nem rendezett, ezért nem áldozhat addig, amíg ezt nem tudja rendezni.
A rendezésnek több útja lehetséges. A legegyszerűbb a szentségi házasság megkötése (akár egészen egyszerű módon, csak két tanú jelenlétében egy üres templomban). Az egyházi házasságkötésnek van olyan formája is, meg nem keresztelt jegyessel, ahol a meg nem keresztelt félnek Isten nevét sem kell kiejtenie. Vagyis ebben az Egyház nagyon is tiszteletben tartja a felek lelkiismeretét, világnézetét.
Ha valamilyen okból nehezen megoldható a szentségi házasság utólagos megkötése, akkor lehetséges a polgári házasságot utólagosan egyházilag is érvényessé tenni (gyökeres orvoslás). Ehhez kérje a helyi plébános atya segítségét.
Ha már abban a korban vannak, hogy a testi kapcsolat megszűnt a házastársak között, akkor a házasság rendezetlenségétől függetlenül újra gyónhat és áldozhat.
Bárhol elakad ennek e helyzetnek a rendezésében, nagyon szívesen segítek.