Kezdőlap A lelkiatya válaszol Miért nem az újszövetséggel kezdődött a teremtés?

Miért nem az újszövetséggel kezdődött a teremtés?

Kedves Atya! Nem hagy nyugodni egy kérdés, és igen kíváncsi vagyok, más szemmel mi lehet erre a válasz. A Szentírás szerint kezdetben volt az Ige. Ha már a világ teremtése előtt tudta Isten, hogy az Ige testté lett, miért kellett az Ószövetségben “vesződni” a népekkel? A világ teremtését Ádám helyett miért nem lehetett volna Jézussal kezdeni? Jézus maga is “eltörli” a régi szövetséget: “új törvényeket adok nektek”. Mennyi felesleges vérontás és kérdés elkerülhető lett volna, már az Újszövetséggel kezdeni a világot. Főleg úgy, hogy Isten már a világ teremtése előtt tudatában volt azzal, hogy a Fiúnak el kell jönnie majd.

Kedves Levélíró! Nagyon jó a kérdése. Örülök annak, hogy töpreng ilyesmiken, igyekszik megérteni Isten tervét.

Annak, hogy Isten emberré legyen, sok előfeltétele volt. Kellett egy olyan közeg, ahol be tudják Őt fogadni. Egy olyan embercsoport, akik értik azt, hogy mit jelent az Egyetlen Személyes Teremtő Isten, mi a vele kötött szövetség, a Tízparancs, ki a Messiás. Kellett Mária és kellett József, keresztelő János, a pásztorok, az apostolok, Nikodémus és Zakeus, Mária Magdolna és Szalóme, Pál és Barnabás. Ahogyan egy hatalmas űrrepülő gép, Isten lassan közeledett ehhez a világhoz. Először a közeledése a Föld légkörét kavarta fel, prófétákat ihletett meg. Isten emberi hangon, emberi szavakkal megszólalt. Azután pedig az idők teljességében az „Űrrepülőgép” leszállt, Isten emberré lett.

Az Ószövetség arra van, hogy elkészüljön a repülőtér az „Űrrepülőgép” számára: az a közeg, amely képes befogadni, megérteni Őt. Kétezer éven át – az Ószövetség idején – Isten bölcsőt készített a Messiásnak.