Kezdőlap A lelkiatya válaszol Részt vegyek a húgom polgári esküvőjén?

Részt vegyek a húgom polgári esküvőjén?

Tisztelt Lelkiatya! A húgom és párja, aki picit idősebb, eldöntötték, hogy összekötik az életüket. Egyikük római katolikus, másikuk református, de közös bennük, hogy nem gyakoroljak a vallásukat, de hisznek Istenben. Nem szeretnének egyházi esküvőt, csak polgárit. Bűn-e Istennel szemben részt venni egy polgári házasságkötésen, ha nem lesz egyházi esküvő?

Kedves Levélíró! A házasság valóban Isten által alapított életszövetség férfi és nő között, amelyet Jézus a szentség rangjára emelt. Valóban nagy fájdalom, ha valakinek a saját testvére, akit nagyon szeret, és annak a jövendőbeli házastársa nem ebben a hitben élnek, nem így szeretnék megkötni a házasságukat.

A hit ajándékát azonban nem minden ember kapja meg, van aki csak idősebb korában, van aki elzárkózik előle. Isten tiszteletben tartja az ember szabad akaratát. Egyházi házasságot csak az köthet, aki érti és elfogadja a szentségi házasság értékeit és lényegi alkotó elemeit, így a házasság felbonthatatlanságát, a kizárólagos, végérvényes, teljes életszövetséget. Ha valakinek a szívében nem ez a szándék él, akkor érvényes hiteles szentségi házasságot nem is tud kötni. Nem pusztán attól lesz Isten színe előtt érvényes a házasság, hogy az esküvő szavai elhangzanak, csakis akkor, ha mindkét fél a szíve mélyén is elfogadja, akarja a szentségi házasság életszövetségét. Ezért nem hívő pároknál nem is szoktuk erőltetni a szentségi házasságot.

Azt javaslom, hogy menjen el a testvére polgári házasságkötésére. Ha a testvérünk nem hívő emberré válik, az nagy fájdalmat jelent, de emiatt nem szabad megtagadni tőle a testvéri szeretetet. A polgári házasság jelenleg az ő esetükben talán a becsületesebb, őszintébb megoldás. Szívből gratuláljon nekik a házasságukhoz, kívánjon nekik sok boldogságot, szeretetet, hűséget, gyermekáldást, és a szíve mélyén azért is imádkozzon, hogy eljussanak a hit kegyelmére.

Igyekezzek minél többet tenni azért, hogy a testvére és annak házastársa megismerhesse Krisztust. Éljen minél hitelesebb keresztény életet! Szeresse, segítse őket! Váljon a barátjukká, ismerje meg a gondjaikat, örömeiket! A barátság szálain keresztül aztán talán sikerül majd elvezetni őket Jézushoz is.