Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szabadulás a bűnös életből

Szabadulás a bűnös életből

Tisztelt Lelkiatya! 2009 decemberében, nagy szerencsével, váltságdíjjal hazakerültem egy férfitól, aki fogva tartott és prostitúcióra kényszerített. Nem sokkal később megismerkedtem egy fiúval, akitől hamar teherbe estem. Összeházasodtunk, de én ezt a házasságot csak azért akartam, hogy a baba nyugodt körülmények közé szülessen. Megismerkedtem egy másik férfival, Attilával, igaz szerelem szövődött közöttünk. Ekkor olvastam először a Bibliát, és megértettem, hogy idáig milyen bűnös életet éltem. El akarok válni a férjemtől, és szentségi házasságot kötni Attilával, akivel gyermeket várunk (bár tudom, hogy házasságtörés útján fogant a gyermek). Mit tegyek? Szeretnék egy másik történetre is kitérni: korábban autóbalesetet szenvedtem egy barátommal, aki meghalt a balesetben. Ezt azóta sem tudom feldolgozni…

Kedves Levélíró! A leveléből kitűnik, hogy Isten kegyelme és szeretete elkezdett dolgozni, működni az életében. Legyen ezért mindig nagyon hálás, maradjon meg ebben a szeretetben. Isten nem akarja a bűnös halálát, hanem azt akarja, hogy a bűnös ember megtérjen és éljen (Ezekiel 33,11). Isten fel akar emelni, meg akar tisztítani minket. Nagyobb öröm van a mennyben egy megtérő bűnösön, mint 99 igazon! (Lukács 15,7) Isten végtelenül szereti magát.

A tévedéseinek egyik legfőbb oka az a sok seb volt, amit a fogvatartása idején kapott. Igyekezzen ezeket a sebeket Jézus elé vinni. Engedje, hogy Jézus gyógyítsa a sebeit. Higgyen abban, hogy Jézus az élete legfájdalmasabb, szégyenletesebb, kínokkal teli pillanataiban is ott volt, maga mellett volt, védeni akarta, átölelte magát!

A balesetben elhunyt barátjára mindig úgy gondoljon, hogy ő Istennél van, vagy legalábbis Isten felé tart, a boldogság és a teljesség felé. Mindig úgy lássa az ő arcát, mint aki boldog, mint aki megbékélt.

A férjével kötött házassága a leírása alapján érvénytelen, nem létező házasság, mert maga főként az érkező baba miatt házasodott össze vele, egyszer vissza is mondta az esküvőt. A házasság Isten színe előtt akkor születik meg érvényesen, ha két ember nem csak szavakat mond ki, hanem a szívük, a lényük mélyén valóban döntenek egymás mellett: örömmel, szeretetből, szabadon egymásnak ajándékozzák az életüket. Magában ez a szabad, örömteli döntés egyáltalán nem volt meg, így a házassága Isten előtt (a levelében leírtak alapján) nem érvényes, semmis.

Azt javaslom, hogy keressen egy atyát, aki segít abban, hogy a házassága semmisségét valóban kimondja egy egyházi bíróság. Ha nem talál helyben segítséget, akkor a Budapest VI. kerületi Teréz plébániához (vagy akár hozzám) is fordulhat. A semmisség kimondása után majd köthet szentségi házasságot Attilával.

Isten áldását kívánom az életére!