Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szükséges-e „életgyónást” végeznem, ha új lakhelyre költözöm?

Szükséges-e „életgyónást” végeznem, ha új lakhelyre költözöm?

Tisztelt Lelkiatya! Új helyre költöztem, és most készülök az első gyónásomra az itteni templomban. Kérdésként merült fel bennem, hogy ilyenkor szükséges-e egy „életgyónás”, vagy csak az utolsó alkalom óta eltelt időről kell számot adnom az új gyóntatómnak? Másik dolog, ami gondot okoz, hogy amikor befejeztem bűneim megvallását, az atya kérdezhet-e már feloldozott bűneimmel, illetve a gyónás menetében nem említett dolgokkal kapcsolatban?

Kedves Levélíró! Egy új helyen nem szükséges életgyónást végezni, hanem a legutóbbi gyónás óta történt bűnöket kell Isten elé hozni. Ha egy új lelkivezetőt talál, akitől mélyebb problémákra, életdöntéseire vonatkozóan szeretne tanácsot, segítséget kérni, akkor az ő számára fontos az egész életéről az alapdolgokat elmondani. Ez sem feltétlenül életgyónás, csak egy részletesebb elmondása az élete eddigi fontos történéseinek, személyeinek.

Az atya kérdezhet az élete egészéről is, hogy jobban értse az egyes nehézségek hátterét, és így jobban tudjon segíteni. Nem szabad kérdeznie a bűnök részleteivel kapcsolatban, nem kérdezhet a bűnben szereplő más személyek azonosságával kapcsolatban. Ön nem köteles a múltbeli, már meggyónt bűneit sem újra feltárni egy következő gyónásban, erre sem szabadna az atyának rákérdeznie, vagy legalábbis el kell fogadnia, ha a gyónó erről már nem szeretne beszélni.

Kívánom, hogy a gyónásai igazi, örömteli találkozások legyenek az Irgalmas Atyával, aki magához öleli a hazatérő gyermekét!