Kezdőlap Hírek Torinói lepel: megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Torinói lepel: megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Torinói lepel: megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti
Emanuela Marinelli professzorasszony, világhírű lepelkutató szerint minden tudományos alapot nélkülöz az a kutatás, amely hamisnak találta a Jézus halotti leplén található vérfoltok felét. Ideológiai csoportok fizetik az előre eldöntött eredményekre vezető kutatásokat, melyek célja, hogy bebizonyítsák a torinói lepel hamisságát.

Nemrég robbant be a nemzetközi sajtóba a hír: a Jézus halotti leplén található vérfoltok közül néhány – elhelyezkedése okán – nem származhat egy keresztre feszített ember testéből. Látszólag bombahírről van szó, a Liverpooli Egyetem publikálta a Journal of Forensic Sciences-ban (törvényszéki tudományos lap). Két olasz kutatóról van szó: Matteo Borrini a Liverpooli Egyemről, illetve Luigi Garlaschelli az Áltudományokat Ellenőrző Olasz Bizottságtól. A két tudós a törvényszéki orvoslás módszerét egy tesztbábun szimulálta. Egy lepelre helyezték a bábut, hogy modellezzék a vérfolyást. Az eredmény azonban nem egyezett meg a torinói leplen található vérfoltokkal. Szétkürtölték tehát a hírt: nem igaziak a vérfoltok.

Nem hihető a vizsgálat, mert nem szigorúan tudományos

Amikor Marinelli professzorasszony, világszerte elismert lepelszakértő fülébe jutott a hír, egyáltalán nem ugrott föl ültéből. Sőt, a Vatikáni Rádiónak adott interjúban sem izgatott, hanem inkább méltatlankodó hangon beszélt. „A kutatás összegzéséből kiderül, hogy abban nincs semmi tudományos. Vagy tudományosnak tartható az, ha valaki kivesz a kirakatból egy próbababát, majd egy fadarabra erősített szivacsot művérbe áztat, és azt a bábu jobb oldalára nyomja, hogy megnézze, hova hullanak a vércseppek? Ez köszönőviszonyban sincs azokkal a szigorú vizsgálatokkal, melyeket negyven éve végeztek olyan férfiak holttestén, akik haemopericardium miatt (vérömleny a szívburokban) haltak meg – ami valószínűleg Jézus halálát is okozta. A holttesteket függőlegesen tartva szikét szúrtak az ötödik és hatodik borda közé, ahogy azt a római katona tette. Ezek a vizsgálatok más eredményre jutottak, mint most Borrini és Garlaschelli” – sorolta egy szuszra a professzorasszony.

Ideológiai csoportok áltudományos vizsgálatokat fizetnek

Fölmerül tehát a kérdés, hogy lehet, hogy egy ilyen neves egyetem úgy dönt, hogy előbb hitelesnek tart, majd publikál egy olyan kutatást, amely alapvető módszertani kételyeket vet föl – aláásva az egész vizsgálat hitelességét. Emanuela Marinelli szerint ideológiai csoportok pénzelik ezeket az előre eldöntött eredményeket produkáló kutatásokat, melyek célja, hogy hamisnak nyilvánítsák a torinói leplet. „Elég, ha az ember a zsebébe nyúl és máris akad, aki elvégzi a vizsgálatokat, és olyan is, aki közzéteszi azok eredményét. Tagadhatatlan, hogy ezek mögött érdekcsoportok húzódnak”. Példaként említette a lepelkutató azt a dokumentumfilmet, melynek címe: A lepel éjszakája. 

„Ezt soha nem vetítette le a RAI olasz állami televízió, mert egy olyan állítást tartalmaz, ami talán valakinek szúrja a szemét. Arról a mondatról van szó, amelyet Anastasio Ballestrero torinói bíboros írt egy levélben – amikor még a lepel őrzője volt – a szénizotópos kormeghatározás idején a tudományos tanácsadónak (Luigi Gonellának). Határozottan állította: a szabadkőművesek keze volt a dologban, akik mindenáron ki akarták mutatni, hogy a lepel középkori eredetű. Akárhogy is, a torinói lepel zavarja azokat, akik nemcsak Krisztust, hanem a feltámadást is tagadni akarják. Ahogy Giacomo Biffi bíboros fogalmazott: egy katolikus számára, ha kiderül a lepelről, hogy hamis, nem változik semmi. Minden megváltozik azonban az ateista számára. És talán ettől fél az, aki mindenáron be akarja bizonyítani a lepel hamisságát.”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió