Kezdőlap A lelkiatya válaszol Vannak-e testi bűnök a házasságban?

Vannak-e testi bűnök a házasságban?

Tisztelt Lelkiatya! Több éve élek házasságban. Azt szeretném megtudni, hogy a házasságon belül léteznek-e szexuális jellegű bűnök.

Tisztelt Levélíró! A Biblia arra tanít minket, hogy a testi szerelem Isten ajándéka és terve. Ő alkotta az embert férfinak és nőnek, Ő akarta azt, hogy a férj és a feleség a testi kapcsolatban is megélje az egymással való egységet. Az Énekek Énekének könyve egy hosszú himnusz a testi szerelem szépségéről. Isten tehát akarta a testi szerelmet, akarja azt, hogy a házasságokban ez a dimenzió is kibontakozzon, hogy a házasságok gyönyört is okozzanak az embernek.

Ugyanakkor a Biblia arra is tanít, hogy a testi szerelmet annak természetes, a Teremtő által megalkotott rendje szerint kell megélni. Szent Pál apostol írta: „Mindegyiktek szentül és tisztességesen éljen feleségével, és ne szenvedélyes érzékiségben, mint a pogányok, akik nem ismerik az Istent.” (1Tessz 4,5-6)

Fontos ezért, hogy a házasságon belül a szexualitás a személyes szeretet és szerelem kifejeződése legyen, mindig ott legyen a testi gesztusok mögött a személyes szeretet aranyfedezete. Fontos, hogy a testi szerelem találkozásai a gyermeknemzésre nyitottan, a természet rendje szerint a gyermeknemzésre alkalmas cselekedetekkel történjenek meg a házastársak között. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a házastársi közösülést megelőző és követő, azt körülvevő gesztusok helytelenek volnának, de fontos, hogy ezek a természet rendje szerinti szerelmi találkozást segítsék, szolgálják.

Nagyon fontos, hogy a férj és a feleség tudjon a testi szerelem megéléséről is őszintén beszélni egymással. Sokat segíthet időről időre, főként nehézségek esetén egy lelkivezető, egy baráti házaspár, vagy egy családterapeuta tanácsát is kérni.