Kezdőlap A lelkiatya válaszol Vegyes házasság

Vegyes házasság

Tisztelt Lelkiatya! Katolikus keresztény vagyok, vőlegényem református. Esküvőnket tervezzük, és érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben református esküvőnk lesz, úgy engem kvázi kizárnak a Katolikus Egyházból, nem áldozhatok és nem is gyónhatok majd?

Kedves Levélíró! Mindenekelőtt gratulálok az esküvőjéhez, Isten bőséges áldását, sok boldogságot kívánok! Az esküvő megszervezésével kapcsolatban több lehetőségük is van. Lehetséges az esküvőt katolikus templomban megtartani olyan módon, hogy a református lelkész is jelen van, prédikál, áldást ad. Az ilyen esküvőkre a katolikus, a református és az evangélikus egyházak megalkottak és elfogadtak egy közös, ökumenikus szertartást. Ebben az esetben tehát a katolikus pap és a református lelkész közös közreműködése mellett történhetne a házasságkötés.

Amennyiben mindenképpen református templomban szeretnék megtartani az esküvőt, akkor az esküvő előtt megpróbálhat erre engedélyt kérni (a plébánosán keresztül) a megyéspüspöktől. A kérelemben meg kell indokolni, hogy milyen súlyos ok teszi lehetetlenné azt, hogy az esküvő katolikus templomban, katolikus pap közreműködésével történjék. Amennyiben ezt az engedélyt megkapják, akkor a református templomban megkötött házasságuk katolikus szempontból is szentségi és érvényes házasság lesz.