Kezdőlap A lelkiatya válaszol Isten elítéli a szépítkezést?

Isten elítéli a szépítkezést?

szépítkezés
(Fotó: Pixabay.com)

Tisztelt Lelkiatya! Húszéves vagyok, hiszek Istenben, a családom is hisz Istenben, de nem vagyunk templomba járó család. A kérdésem az lenne, Isten elítéli azt a lányt, aki szereti a szép ruhákat, a sminket, tehát szeret szépen kinézni, kihozni magából a maximumot, de csakis a maga kedvéért, nem azért, hogy a férfiakat elcsábítsa? Szoktam beszélgetni a neten más hívő lányokkal is, és van, aki szerint a smink, a kirívó színű ruha, a bikini bűnös dolog, de szerintem Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, és a nők szeretnek nagyon csinosnak kinézni, csak úgy, a maguk kedvéért. Szerintem fontos ezt megélni, mert enélkül megkeserednénk.

Kedves Levélíró! Teljesen igaza van, Isten nem ellensége a szépségnek. Ellenkezőleg, ő alkotta szépnek az emberi testet és az egész világot is, és akarja, hogy szépítsük a világot és önmagunkat is. A Bibliában az Énekek Éneke könyve elejétől végéig dicséri a menyasszony szépségét.

Természetesen fontos arra figyelni, hogy a szépítkezés ízléses és ne túlzott legyen, hogy ne a nemi vágyak felkeltése legyen a célja vagy eredménye. Az igazi szépség nem is elsősorban a külsőben van, hanem belülről sugárzik. Erről is ír a Biblia: „Az asszonyoknak… ne a külső hajdísz, az arany viselése vagy fényes ruha legyen az ékességük, hanem ami a szívben rejtőző, múlhatatlan ékszer: a szelíd és nyugodt természet. Ez értékes Isten szemében. Hiszen egykor így ékesítették fel magukat a szent és Istenben bízó asszonyok is.” (1Pt 3,1-5)

A pure fashion mozgalom pontosan erre törekszik: igazán szép, de nem túlzó, nem kihívó ruhákat ajánl lányoknak, asszonyoknak (tovább).

A nők számára különösen is fontos a szépség, mert bennük a test és a lélek sokkal szorosabban egységet alkot, mint a férfiakban. A nő akkor tudja magát igazán jól érezni a bőrében, ha szépnek érezheti magát.

Örüljön a szépnek, legyen érte hálás, ápolja, és találja meg mindebben a helyes mértéket és irányt!

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút