Kezdőlap Az év minden napjára Jobb, ha nincs „próbaházasság”

Jobb, ha nincs „próbaházasság”

Jobb, ha nincs „próbaházasság”
A kép forrása: Pixabay.com

Egy széles körben elterjedt tévhit, hogy azoknak a pároknak, akik házasság előtt együtt élnek, alkalmuk van „kipróbálni” egymást, idomulni egymás elvárásaihoz, és ettől tartósabb és boldogabb lesz majd a házasságuk, mint azoké, akik nem éltek ilyen próbaházasságban – írja a 777.

Nos, ennek pont az ellenkezője igaz. Lényegében minden a témakörben végzett kutatás bizonyítja, azok, akik már a boldogító igen előtt együtt élnek próbaházasságban, lényegesen kevésbé tartják kielégítőnek a házasságukat, és sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy elváljanak. Az egyik ok erre minden bizonnyal az lehet, hogy akik képesek várni az együttéléssel, valószínűleg eleve komolyabban gondolják a házasságot, és ez fordítva is igaz, akik hajlanak a kötetlen együttélésre, valószínűleg eleve jobban ódzkodnak az elköteleződéstől.

Ezen felül az együttélés már önmagában is olyan rutinokat alakíthat ki, amelyek megnehezítik, hogy az azt követő házasság boldog lehessen. Az amerikai Journal of Marriage and the Family című lapban 2002-ben megjelent egyik tanulmányban a következőket írják: „az együtt élő párok esetében lehetséges, kisebb a motiváció, hogy a problémamegoldó és egymást támogató képességeiket fejlesszék.”

Az igazsághoz hozzátartozik, azok a párok, akik úgy költöznek össze, hogy előtte már elhatározták, összeházasodnak, azoknak közel akkora esélyük van együtt maradni és boldog házasságban élni, mint azoknak, akik csak a házasságkötés után bútoroznak össze.

A cikk a Férfiak Klubjának a 10 dolog, amit gondolj végig, mielőtt megházasodnál c. sorozatához tartozik. A teljes cikk itt olvasható.