Kezdőlap A lelkiatya válaszol Megtartható az egyházi esküvő, ha csak az egyik fél van megkeresztelve?

Megtartható az egyházi esküvő, ha csak az egyik fél van megkeresztelve?

Kedves Lelkiatya! A párommal szeretnénk templomban megesküdni, de csak ő van megkeresztelve. Ez problémát jelenthet, és nekem is meg kell keresztelkednem?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök az esküvőjüknek, és a házasságukhoz sok boldogságot, szeretetet, hűséget, örömet kívánok! Egyházi esküvő lehetséges – egy felmentést megkapva – úgy is, ha az egyik fél nincs megkeresztelve. Ebben az esetben is szükséges, hogy a mindkét fél elfogadja a házasságot, mint egész életre szóló szeretetszövetséget, és erre igent mondjon.

A házasságkötés az emberi élet egy nagy csúcspontja. Ilyenkor az emberi szív nyitottabb az élet nagy titkai felé. Ezért fontolja meg, hogy nem volna-e jó beengedni az életébe Isten szeretetét, a Teremtő jelenlétét és fényét? Nem volna-e jó megismerni azt a valóságot, a kereszténységet, amely az emberi történelmet annyi kinccsel gazdagította, mint semmi más? Természetesen csak akkor tegye meg ezt a lépést, csak akkor keresztelkedjen meg, ha a szívében van valamekkora hit, ha sejti azt, hogy ez a gyönyörű világmindenség – benne az élet és az emberi értelem csodájával – nem csak úgy véletlenül keletkezett.

Ha elindul a hit útján, azzal a házasságát is szilárdabb talajra építi, és a gyermekeinek is egy teljesebb nevelést, örökséget tud majd átadni afelől, hogy mi az emberi élet oka, értelme, végső beteljesedése.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút