Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan segíthetnék a gyermekeimnek, hogy visszatérjenek a hitükhöz?

Hogyan segíthetnék a gyermekeimnek, hogy visszatérjenek a hitükhöz?

Kedves Lelkiatya! Két kérdéssel fordulok az atyához:

Az emberölés bűntette halálos bűn? Feloldozható-e?

A másik kérdés: Gyermekeim római katolikus vallásúak, katolikus iskolába jártak, harmincéves korukig gyakorolták hitüket (szentmise, gyónás, áldozás), azóta csak nagy ünnepeken járnak szentmisére, vagy akkor sem. Lányunk két éve szentségi házasságot kötött, de nem gyónt meg. A férje meg van keresztelve. Sajnos nem gyakorolják hitüket. Naponta imádkozunk a megtérésükért. Biztatni nem nagyon merjük, mert nincs rá válasz. Hogyan segíthetnénk nekik, hogy visszatérjenek a hithez?

Kedves Levélíró! Örülök, hogy élik a hitüket, és igyekeztek át is adni a gyermekeiknek.

A gyilkosság (szándékos emberölés, amely nem jogos önvédelemből történt), az anyaméhben levő kisgyermek és a súlyos beteg idős ember életének elvétele is: halálos bűn. Van erre is bűnbocsánat, ahogyan az Úristen megbocsátotta Mózes, Dávid, Saul-Szent Pál stb. bűnét, vagy ahogyan II. János Pál pápa megbocsátott Ali Agcának.

A gyermekeik és unokáik felé igyekezzenek mindenekelőtt a szép, hiteles életükkel tanúságot tenni a hitükről. Ha kettesben vannak valamelyikükkel, és nyugodt a hangulat, van sok idő, akkor esetleg meg lehet kérdezni, hogy mi akadályozza őt a hitben, mi szól az ő számára a hit ellen? Lehet nekik mesélni arról, hogy az Önök számára személyesen mit ad, mit jelent a hit. Az életük mely pontján segítette Önöket át? Esetleg hívják el egyik-másik gyereküket cursillóra, vagy Medugorjéba.