Kezdőlap Hírek Őrületes bravúr, hősként ünneplik a tűzoltók káplánját

Őrületes bravúr, hősként ünneplik a tűzoltók káplánját

Tűzoltók

A tűzoltók káplánja a hétfő esti tűzvész során több tűzoltóval együtt behatolt az égő székesegyházba, hogy kimentsék Jézus töviskoronáját. A sikerünk valóságos csoda. “Fournier atya igazi hős, a székesegyházba a tűzoltókkal együtt belépve a félelem legkisebb jele nélkül egyenesen az ereklyékhez ment, és gondoskodott a megmentésükről” – nyilatkozták a katasztrófavédelmisek.

„Hála a tűzoltóságnak, a rendőrségnek és az önkormányzati munkatársaknak” – mondta Párizs polgármestere. Megerősítette, hogy a töviskorona és más műkincsek is már biztonságban vannak.

Sokan könnyes szemekkel énekelték az Ave Mariat a párizsi Ile de cité szigetén lévő Notre Dame-székesegyház mellett, miközben a tűzoltók próbálták megfékezni a lángokat. Mások ezalatt csöndben imádkoztak.

Összefogás a katasztrófa után

Példás összefogás van kibontakozóbban, a katasztrófa után sorra érkeznek a felajánlások az épület helyreállítására. François Pinault milliárdos és fia, François-Henri Pinault 100 millió eurót, az LVHM vállalat és az Arnault család azóta 200 millió eurót, a Total olajipari vállalat 100 millió eurót, Szeged városa 10 ezer eurót ajánlott fel az újjáépítésre. A szegedi önkormányzat közleménye szerint az 1879 márciusában bekövetkezett nagy árvíz idején a francia főváros is segítette az újjáépítést. Az eddigi felajánlások meghaladják az 500 millió eurót.

Az Európai Unió mindegyik tagországának részt kellene venni az előző napi tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésében – szólított fel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden.

„Tudom, hogy Franciaország egyedül is képes a rekonstrukcióra, de itt többről van szó, mint csupán anyagi segítségről. A katedrálisban keletkezett tűz ismételten rávilágított, hogy a szerződéseknél fontosabb és mélyebb kötelékek fűznek össze bennünket. Tisztábban látjuk, hogy mennyit veszíthetünk, és tudjuk, hogy együtt akarjuk megvédeni mindazt, ami Európát alkotja


Mennyit keres egy pap?