Ferenc pápa arra figyelmeztetett, hogy az emberiség „özönvíz” előtt áll, ha a klímaválság tovább súlyosbodik.

A pápa megjegyzései egy új könyv részei, amelyet kedden jelentetett meg Don Marco Pozza, a szerző, aki egyben az észak-olasz Padova város börtönének káplánja.

A 84 éves pápa a Noéról szóló történetet mesélte el, aki követi Isten utasítását, hogy bárkát építsen családja és minden állat megmentése érdekében, mielőtt az özönvíz megsemmisíti az emberiséget. Ferenc pápa azt mondta, hogy az áradás Isten haragjának köszönhető „az igazságtalanság ellen, a Sátán ellen … a gonosz ellen”. Ezzel a történettel akarta felhívni a figyelmet a globális felmelegedés súlyosbodásának lehetséges hatásaira.

„Özönvízzel nézünk szembe, ha tovább emelkedik a hőmérséklet és olvadnak a gleccserek … mi történik, ha ugyanazon az úton haladunk tovább?”

Ferenc pápa

Ugyanakkor hozzátette, hogy Isten haragja „megmentőként” is felfogható, mivel cselekvésre sarkallja Noét. A könyvrészleteket vasárnap tették közzé a Corriere Della Sera olasz újságban.

Ferenc pápa ismételten felhívást tett az éghajlatválság elleni globális fellépésre. Szeptemberben azt írta, hogy a Covid-járvány megmutatta, hogy a bolygó miként képes helyreállni, „ha hagyjuk pihenni”. Egyszerűbb életmódra kell ösztönöznie az embereket, hogy segítsenek egy olyan bolygót, amely a gazdasági növekedés iránti állandó igény mellett „nyög”.

„Már láthatjuk, hogy a Föld hogyan tud helyreállni, ha hagyjuk pihenni. A levegő tisztábbá, a vizek tisztábbá válnak, és az állatok sok helyre visszatértek, ahonnan korábban eltűntek” – írta. Állítólag a pápa az ENSZ klímacsúcsán, a COP26-on való részvételt is fontolgatja, amelyet novemberre terveznek Glasgow-ban. A The Times szerint a skót püspöki konferenciának azt mondták, hogy lehetséges a pápai látogatás. Ez lenne Ferenc pápa első látogatása Skóciában.

Vatikán és a környezetvédelem – az özönvíz elkerülésére tett erőfeszítések

Az utóbbi időszakban Vatikánállam több erőfeszítést is tesz a környezetvédelem érdekében. 2019-ben megegyezést írt alá Vatikánállam Kormányzósága az olasz Enel áramszolgáltató vállalattal, melynek keretében az állam területén 20 töltőpontot alakítanak ki. Célul tűzték ki az állam műanyagmentessé tételét. A lehetséges helyekre naperőműveket telepítenek és tanfolyamokat szerveznek a személyzetnek a hulladék helyes kezeléséről.

Forrás: Independent