Kezdőlap Hírek Környezetvédelem a Vatikánban

Környezetvédelem a Vatikánban

Megegyezést írt alá a Vatikánállam Kormányzósága és az olasz Enel áramszolgáltató vállalat, melynek keretében a miniállam területén 20 töltőpontot alakítanak ki. Úgy tűnik, egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem a Vatikánban.

Környezetvédelem a Vatikánban

A töltőpontok használata ingyenes lesz. A Vatikáni Kormányzóság ezzel a beruházással szemléletformálásra szeretné ösztönözni az ott dolgozókat. Remélik, az intézkedés hozzájárul az autópark korszerűsítéséhez, megújításához.

A dolgozók körében ugyanakkor csökkentheti az újautó-vásárlási hajlandóságot, hogy az állam területén található egyetlen benzinkúton a személyre szóló mágneskártyáikkal az Olaszországban szokásos árhoz képest 25 százalékkal olcsóbban tankolhatnak.

A Szent Péter téren szolgálatot teljesítő vatikáni csendőrség autói évek óta elektromos autók. Ezzel a figyelmességgel is kímélik a téren sétáló, vagy éppen a bazilikába belépni kívánó és sorba álló zarándokokat és turistákat.

Egy elektromos autó is csak akkor tud környezetkímélő lenni, ha a beletöltött áram is megújuló forrásból származik.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem a Vatikánban

Szerencsére ezen a téren nincs szégyenkezni valója az államnak. Már XVI. Benedek pápa is komolyan vette az éghajlatváltozás veszélyeit és megkezdte a Vatikán karbonmentesítését. Felmérték, hogy miként lehet a műemléki épületek között megújuló energiát használó erőműveket építeni úgy, hogy az épületek arculata ne változzon.

2008-ban a VI. Pál Audiencia Terem teljes tetőzetére 2400 napelem modult telepítettek, melyek több mint 221 KW teljesítménnyel képesek üzemelni.

Ferenc pápa tovább haladt az elődje által megkezdett úton és további 660 millió dolláros beruházással 100 MW-ra emelte a zöldenergia-termelés teljesítményét. A további beruházásoknak köszönhetően, mára az egyik legzöldebb állam a Vatikán. Érdekesség, hogy ezzel szemben Olaszország hátul kullog a napelem-telepítésekben.

Ferenc pápa múlt héten a világ kőolajtermelő nagyvállalatai csúcsértekezletének tagjaival tanácskozott. A megbeszélésen az idő sürgető erejére utalt:

Itt az ideje annak, hogy meglépjük a szükségeset! Tovább nem várakozhatunk, a klímaváltozás eltökélt magatartást igényel tőlünk és az egyház teljes mértékben elkötelezett abban, hogy megtegye ebben a saját részét. „A civilizáció ugyan energiát igényel, de az energia használata ne tegye tönkre a civilizációt”

– utalt a Laudato si kezdetű enciklikájára.

A környezeti válság első kárvallottjai a szegények, amit abból is lehet látni, hogy a hurrikánok, a szárazság, az áradások és egyéb szélsőséges időjárási jelenségek döntő mértékben a szegényeket sújtják. Éppen ezért kell odafigyelni egyre erősödő kiáltásaikra. A veszély másodsorban a jövendő nemzedékeket érinti majd, akiknek nem kellene a mi nemzedékünk okozta károkat megfizetni.

Ferenc pápa az energetikai szektor képviselőihez intézett beszédében három szempontot ajánlott megfontolásra. Elsőként az energiahordozók váltásának korrekt átmenetére van szükség, melyet már a Párizsi Egyezmény is sürgetett.

Forrás: Vatikáni Rádió, epiteszforum.hu

Ha tetszett a cikkünk, ne felejtse el megosztani, hogy minél több emberhez eljuthasson.