Kezdőlap A lelkiatya válaszol Bűn a fotózás?

Bűn a fotózás?

Tisztelt Lelkiatya! Évek óta aggályos lelkiismerettel és kényszerbetegséggel küzdök, viszont az utóbbi életben Isten kegyelméből elindultam a gyógyulás útján. Most viszont óriási kétely gyötör. Az aggályosságom miatt folyamatosan bűnt látok, és a szórakozás, hobbik az egyik legfőbb területe ezek félelmeknek.
Egy hobbim van amit nagyon szeretek, és még nem hagytam abba, sőt, egyre jobban fejlődök is benne. Ez pedig a fotózás. Most viszont eszembe jutott, hogy van egy Igevers a faragott képekről, utána is néztem, és megtaláltam a következő szakaszt: „Ne csinálj magadnak faragott képet vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben a föld alatt.”

Kedves Levélíró! A Bibliai tilalom nem mindenfajta képre vonatkozik, hanem a bálványokra. Abban az időben a szobrok nagyon könnyen váltak bálványokká, ezért az ószövetségi törvény tiltotta a szobor készítést (a „faragott kép” szobrot jelent).

Nem minden szobor bálvány. A jeruzsálemi templomban volt két hatalmas kerub szobor, amelyek nem bálványok voltak. Isten nem tilt minden szobrot és minden képet.

Az egyház avatott boldoggá festőművészt (fra Angelico). A képzőművészet (és ezen belül a fotózás) egyáltalán nem bűnös valami. Ellenkezőleg, az igazi művész Isten szépségét tudja megmutatni az alkotásain keresztül az arra nyitott közönségnek.