Kezdőlap A lelkiatya válaszol Elegendő, ha ima közben megvallom bűneimet?

Elegendő, ha ima közben megvallom bűneimet?

Tisztelt Lelkiatya! Katolikusnak vagyok keresztelve, és katolikus misére járok, ezáltal annak is vallom magam. Viszont gyónni nem szoktam, mivel ez esetben talán jobban tudok azonosulni a református tanítással, miszerint nem szükséges közvetítő a bűneim megbánásához, illetve megbocsájtásához. Elegendő-e, ha én megvallom a bűneimet Isten előtt ima közben?

Kedves Levélíró! Jézus azt mondta az apostolainak: „Akinek ti megbocsátjátok a bűneit, az bocsánatot nyer, akinek megtartjátok, az bűnben marad” (János evangéliuma 20,23). A gyónás nem a katolikusok találmánya, hanem Jézusé. Luther maga is gyónt egészen élete végéig.

A gyónás nem könnyű, de hatalmas, felszabadító, megtisztító erővel rendelkező szentség. Azt éli át a gyónó, hogy Isten szeret engem így, ahogyan vagyok, a gyöngeségeimmel együtt. Megtisztít és felemel.

Az ember minden dolgot közvetítve kap. Közvetítve kapjuk a beszédet. Ha egyedül nőnénk fel egy dzsungelben, nem tudnánk beszélni. A szüleink, az emberiség közvetíti számunkra a beszéd képességét. Ugyanígy van ez a tudással, a kultúrával. És ugyanígy van a hittel, a kegyelemmel is.

Isten beletestesült a történelembe. 2000 év óta jelen van az egyházán keresztül, ahogyan ígérte: „Aki titeket hallgat, engem hallgat, aki titeket megvet, engem vet meg” (Lk 10,16). Ezt a közvetítést nem a katolikusok találták ki, hanem az Isten. Ő akart ilyen módon, az egyházán keresztül közöttünk maradni és cselekedni.

Javaslom, hogy menjen bátran újra gyónni, és meg fogja tapasztalni ennek a szentségnek a hatalmas erejét, ajándékát.