Kezdőlap A lelkiatya válaszol Fegyverek – keresztény szemmel

Fegyverek – keresztény szemmel

Fegyverek keresztény szemmel, újabb tragédia
Tisztelt Lelkiatya! A keresztény értékeket szem előtt tartva elfogadható fegyverek fejlesztése, gyártása? A fegyver alaprendeltetése a pusztítás, bár igazán felhasználója kezében válhat veszélyessé. Ha valaki megtagadja a használatát, azzal kiszolgáltatja magát azokkal szemben, akik nem. Az egyensúlyt csak a kölcsönös béke, vagyis, hogy senki sem gyárt fegyvert, vagy pedig, egy egyenlő mértékű fegyverkezés tarthatja fenn? Az ártatlanok védelmét csak a kierőszakolt agresszió garantálhatja? A fegyvergyártás célja lehet jó (védelem, vadászat, sport)?

Kedves Levélíró! Nem könnyű válaszolni a kérdésére. Jézus az erőszaknélküliséget tanítja („Aki megüti a jobb arcodat, annak tartsd oda a másikat is!”; Mt 5,39). A Biblia álma az, hogy egyszer eljön majd az ország, ahol az emberek kardjaikból ekevasat kovácsolnak (Iz 2,4).

Ám ez az ország nem érkezik el azonnal. Már jelen van csírájában, lassan növekszik, de még nincs itt teljes valóságában. Az erőszak leküzdése az emberiség számára hosszú, évszázadokat igénylő feladat. Az erőszak leküzdésének hosszú útja során van helye az erőszak elleni védekezésnek. Nem az lenne a helyes megoldás, hogy azonnal minden rendőr és minden katona dobja el a fegyverét, és minden börtönt nyissanak meg. Ha ez történne, akkor az erőszak újabb hulláma borítaná el a földet, késekkel és kardokkal mennének egymásnak az emberek. Van tehát helye a jogos önvédelemnek, és ilyen értelemben bizonyos fajta, valóban csak az önvédelmet szolgáló fegyverek gyártásának is.

Az erőszak elleni küzdelemben azonban mindig kellenek olyan próféták, akik minden erőszakról lemondanak, és Krisztus teljes erőszaknélküliségét élik, mint Szent Ferenc, Gandhi vagy II. János Pál pápa, aki megbocsátott a merénylőjének.

***

Ha ön is szeretne választ kapni egy felszentelt paptól hit-és életbeli kérdéseire, itt írhat nekünk.

Fotó: Pixabay