Kezdőlap Hírek Csapás, ami megfojtja a reményt

Csapás, ami megfojtja a reményt

gyerekmunka
A gyerekmunka életeket tesz tönkre
„A gyerekeknek meg kell adni a lehetőséget, hogy nyugodt körülmények között játsszanak, tanuljanak és növekedjenek. Jaj annak, aki elfojtja bennük a remény örömteli lendületét”. Ferenc pápa ezt az üzenetet tette közzé Twitter-fiókjában június 12-én, a Gyerekmunka elleni Világnapon.

Piros lap azoknak, akik kihasználják a gyerekeket

Az elmúlt évekhez hasonlóan Ferenc pápa most is erőteljesen felemeli szavát a kiskorúak kizsákmányolása és a gyermekrabszolgaság ellen. A 2014. június 11-i általános kihallgatáson bal kezével egy piros kis könyvet emelt föl, mintegy piros lapot adott (akár egy futballbíró) azoknak, akik piszkos játékot űznek a kicsinyekkel. A piros lap az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének kiskönyve volt, melyre a Gyerekmunka elleni Világnap alkalmából hívta föl a figyelmet. (A gyermekmunka elleni világnap dátuma június 12. amelyet 2002-ben tartottak meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére.)

A háztartásokban rabszolgaként dolgoztatják a gyerekeket

Már egy évvel korábban, 2013. június 12-én a szerdai általános audiencián emlékeztetett, hogy a gyermekmunka kizsákmányolása a háztartásokban egyre növekvő jelenség, különösen a fejlődő országokban. Gyerekek, főként kislányok milliói esnek áldozatul ennek a rejtett kihasználásnak, ami gyakran jár visszaéléssel, bántalmazással és diszkriminációval. Valódi rabszolgaság ez! – emlékeztetett öt éve a Szentatya, majd azt kívánta, hogy a nemzetközi közösség lépjen föl hatékonyabban ennek a csapásnak a felszámolására.

2015. június 7-én, az Úrangyala elimádkozásakor a pápa emlékeztetett: A világon sok gyereknek nem adatik meg a lehetőség, hogy szabadon játsszon, iskolába járjon, hanem munkaerőként használják ki őket. A nemzetközi közösség fáradozzon azért, hogy tényegesen elismerjék a gyermekek jogait.

A kiskorúaknak joguk van a felhőtlen gyerekkorhoz

Minden gyereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy saját családjában játszhasson, tanulhasson, imádkozzon és növekedjen, és mindezt harmonikusan, szeretetteli, nyugalmas légkörben. Ehhez joguk van, nekünk pedig ez kötelességünk. Sokan azonban ahelyett, hogy játszani hagynák őket, rabszolgát csinálnak belőlük: ez egy csapás! A kiegyensúlyozott gyerekkor lehetővé teszi, hogy a gyermekek bizalommal nézzenek az élet és a jövő elé. Jaj azoknak, akik elfojtják bennük a reménynek ezt az örömteli lendületét! – figyelmeztet Ferenc pápa.

Alessandro Di Bussolo/Gedő Ágnes – Vatikán