Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan gyónhatok külföldön, ha nem beszélek idegen nyelveket?

Hogyan gyónhatok külföldön, ha nem beszélek idegen nyelveket?

Gyónás és bűnbánat

Kedves Lelkiatya! Egy éve külföldön élek, és a nyelvtudás hiánya miatt nincs lehetőségem a szentgyónásra. Ennek ellenére nagyon vágyakozom az Oltáriszentség után. Van lehetőség arra, hogy mégis részesülhessek benne?

Kedves Levélíró! Nagyon fontos, hogy Krisztus testét méltó módon, tiszta lélekkel vegyük magunkhoz, hiszen az Ég és a Föld Királyát fogadjuk. Gyónni lehetséges úgy is, hogy egy papírra leírja az atyának az ő nyelvén a meggyónandó bűnöket. Akár egy fordítóprogram segítségével is leírhatja azt az 5-6 szót, ami szükséges, az imákat pedig nyugodtan mondhatja magyarul. Keresse meg a módját, zörgessen, legyen találékony. Életem egyik legszebb gyónási élménye külföldön volt, méghozzá akkor, amikor még alig tudtam a nyelvet. Azt éltem át, hogy a gyónás lényege nem valami emberi tanácsadás, hanem valóban Krisztus működik a szentségen keresztül ugyanúgy az egész világon, teljesen függetlenül az emberi kommunikáció esetleges korlátaitól, sőt talán még erősebben, még érezhetőbben akkor, ha az emberi kommunikáció véges és töredékes.


a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút