Kezdőlap A lelkiatya válaszol Jobb lenne elválni?

Jobb lenne elválni?

Nem vagyok a válás híve, de úgy érzem, vannak tarthatatlan helyzetek is. Gondolok itt egy brutális, italozó férjre, vagy egy kicsapongó asszonyra. Szerintem elegendő ok lenne a szakításhoz az örökös családi perpatvar, a rendszeres veszekedés is. Miért nem engedi az Egyház a válást?

Minden részvétem azoké, akik egy rossz házasságban kínlódnak, az Egyház mégsem engedheti meg a válást, mert nem független: Jézus Krisztus parancsol neki. Ő pedig kezdettől fogva fölbonthatatlan házasságról beszél. Ha már kibírhatatlan az együttlét, szó lehet különélésről, de akkor vállalni kell a magányosságot. Mindenesetre jobb lenne eleve megakadályozni, hogy tönkremenjen a családi élet. Esküvő előtt kellene jobban kiismerni egymást, a lappangó rossz tulajdonságokat, később pedig nyugodtan, szépen megtárgyalni a problémákat. Sokat kell egymásnak tűrni, egymáshoz alkalmazkodni, a kísértéseket legyőzni és egymásért imádkozni. Akkor Jézus int, a szél elül és nagy csendesség lesz.

*

Mivel mi, emberek esendők vagyunk, egyszercsak ostobaságot teszünk, meggondolatlanul megbántjuk házastársunkat. Ennek nem lenne szabad megtörténnie, mégis előfordul. Ilyenkor nem használ más, bármennyire is nehezére esik a bűnösnek, ki kell mondania: „Sajnálom, hogy tegnap úgy viselkedtem, kérlek, ne haragudj rám.” Ezen a téren semmivel sem lehet helyettesíteni a kérő szót egy teljes jogú kapcsolatban, sem ajándékkal, sem az ágyban. A megbocsátást ugyanolyan módon kell véghezvinni, ahogyan a kár keletkezett. Különösen nehéz bocsánatot kérniük a gyenge önbecsülésű embereknek, akik így egyre súlyosabb életválságokba sodródnak. Aki ugyanis elbújik, képtelen előbbre jutni. Különösen elvetendő, ha valaki megtagadja a békülést, csak a szadista üti el a feléje nyújtott kezet. A legborzalmasabb ellenállás, amely felágaskodik bennünk, hogy szembeszegüljön a megbocsátás készségével, a bosszúvágy. A gonosztettek tisztázásához valójában csak bocsánatkéréssel foghatunk hozzá, és a feloldozás megadásával fejezhetjük be. Hogy egy házasság a betegápolás vagy a hideg partneri viszony jegyében telik-e, attól függ, hogy megbirkóznak-e a megbocsátási készség problémájával.

(Meves: Házastársak ábécéje)