Kezdőlap Kiemelt Columbo és a költők

Columbo és a költők

Columbo
Peter Falk (Columbo) szobra a Falk Miksa utcában, Budapesten. (Fotó: Elekes Andor/Wikipedia)

Columbo is csodálkozna azon, hogy bekerült az irodalomba. Ez a kissé sete-suta, naivnak tűnő vagy annak mutatkozó, de zseniális nyomozó a tévésorozatban sok verset nem olvashatott. Ezért első hallásra meglepő, hogy állítólag a hadnagy módszerével a versek titkát is meg lehet fejteni.

Columbo nagyot nézne, ha meglátná magát a könyv borítóján. A homlokához kapna, ahogy a címlapon az ő grafikusan megidézett változata is. A Nagy Attila szobrászművész által megrajzolt képét látva megpróbálná kitalálni, mit keres ezen a köteten. Az lehetne hasonló talány számára, ha a pesti utcán találkozna saját magával és kutyájával, Fekete Géza Dezső szobrászművész 2014-ben felavatott alkotásával. Sajnos, már azt sem érte meg: a tévésorozatban Columbo szerepét alakító Peter Falk 2011. június 23-án Beverly Hills-i otthonában elhunyt. Pedig a nyomozó hamar kiderítette volna, hogy a városi legenda szerint az egykor itt élt Falk Miksa író, újságíró, politikus dédunokája vagy legalább oldalági rokona lehetett Peter Falk, a színész. Ezt ugyan cáfolták a szakemberek, akik szerint a névazonosságon kívül más kapcsolat nincs a két ember között, de ez senkit nem zavar. Nagyobb fejtörést okozna a detektív számára is ez az újabb, könyves megjelenés.

Columbo hadnagyot mindenki ismeri. Amerikában 1968-ban adták a sorozat első részét, és 1972-ben elkezdődött a magyar nyelvű szinkron is. Azóta szinte folyamatosan műsorra tűzik a tévécsatornák. Tudjuk róla, hogy láncdohányos és kedveli a kávét, a kutyáját, a komolyzenét, hogy rendőr létére nincs pisztolya, lőni sem tud, vezetni sem igazán és az ajtóból mindig visszafordul, hogy „csak még valamit” kérdezzen a gyanúsítottól. A Columbo-sorozatban nincsenek profi bűnözők vagy bandaháborúk. A tettesek leginkább jeles személyiségek, vállalkozók vagy ismert közéleti emberek, akik valamilyen családi vagy anyagi ok miatt gyilkolnak. Ezekben a filmekben karmester, filmsztár, Shakespeare-színész, fotóművész, énekes és író is követett már el ilyen súlyos bűncselekményt, de költő nem. Vagy csak nem tudunk róla, hogy valamelyik szereplő titokban írt volna verseket, de az biztos, senki sem ebből gazdagodott meg.

Columbo most Simon Ferencnek köszönhetően került kapcsolatba a költészettel. A hódmezővásárhelyi tanár, irodalomkritikus többször tartott előadást a verselemzéskor használt, általa kitalált Columbo-módszerről. Korábban már az Eső című irodalmi lap is közölte erről szóló tanulmányát. A Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány gondozásában tavaly megjelent könyve, A „Columbo-módszer” című kötete is ennek az eljárásnak a bemutatásával kezdődik, majd következnek az irodalmi műveket bemutató tanulmányok és kritikák. Feltehetően ezek az elemzések az ő saját – és sajátos – metódusának alkalmazásával készültek.

Columbo megérzi a hamisságot. Gyakran kiderül: a film elején is tudja, ki lehet a tettes. Ezután kezdi figyelni a részleteket, a lényegtelennek tűnő apróságokat, és ezekből rakja össze bizonyítékait. Simon Ferenc is valami hasonló intellektuális kalandot ígér. Csak előbb el kell olvasni a verseket!

Filip Gabriella


a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút