Kezdőlap A lelkiatya válaszol Keresztény társkeresés

Keresztény társkeresés

Tisztelt Lelkiatya! Mai világukban nagy problémának tartom, hogy a hagyományos keresztény családi élet hanyatlóban van. A másik két monoteista vallás (zsidó és muszlim) hívei számára a házasság nagyon nagy érték. A keresztényeknél pedig divat a „csak úgy” együttélés, az élettársi kapcsolat. Miért nem hoznak létre az Egyház által felügyelt társkereső irodákat, honlapokat? Tudom, hogy léteznek keresztény társkereső internetes oldalak, de ezeken nagyon sok regisztráló csak barátot/barátnőt keres. Vagyis az ilyen oldalak csak névleg keresztények – de nem Jézus útján járnak. Hova fog vezetni a keresztény családi élet elsorvadása? Társadalmi tragédiához! Kérem a tisztelt Lelkiatyát, beszéljen erről a témáról minél több lelkésszel, és próbálják megoldani ezt a súlyos problémát! Tisztelettel: Mária Anna.

Kedves Mária Anna! A probléma, ami felvet valóban nagyon súlyos. Az egész nyugati világban csökken a házasságkötések száma, és csökken a születések száma is. Rengeteg fiatal és felnőtt van manapság, aki nem is egészen érti, hogy mi abban a szép, hogy végérvényesen, feltételek nélkül odaadja az életét valakinek, és ugyanezt megkapja valakitől. Mintha már hiányozna belőle ez az emberi nagyság, hogy képes legyen, és akarja odaadni az életét.

Nagyon helyes a javaslata a társkeresési lehetőségek felkínálásával, bővítésével kapcsolatban is. Ismerek én is olyan nagyon szép házasságot, amely pontosan egy katolikus hetilapban feladott társkeresői hirdetés nyomán született.

Természetesen a legjobb társkeresés az, ha egy gyerek, illetve egy fiatal olyan ifjúsági közösségek tagja (pl. Regnum Marianum közösség, cserkészet, egyetemi katolikus közösség stb.), ahol sok hozzá hasonló gondolkodású fiatallal találkozhat.