Kezdőlap A lelkiatya válaszol Miért lett emberré Isten?

Miért lett emberré Isten?

Tisztelt Lelkiatya! Hallottam egy olyan gondolatot is, számomra tekintélyes személytől, hogy Isten akkor is eljött volna közénk, ha az ember nem követ el bűnt. Így kétféle elmélet rajzolódik ki bennem: terve volt, hogy közénk testesül, bárhogyan is alakul az emberek élete; vagy azért jött a világba, hogy bűneinkből megszabadítson, megmutassa nekünk Isten Országát. Legyen kedves segítsen abban, hogy jól vontam-e le a következtetést; illetve kérem, hogy mutasson utat abban, hogy mi a válasz az Ige megtestesülésének miértjére.

Kedves Levélíró! Öröm látni, hogy szeretné mélyebben érteni a hitét, szeretne mélyebben belelátni Isten titkaiba. Boldog Duns Scotus volt az, aki nagy meggyőző erővel érvelt a mellett, hogy Isten nem pusztán a bűn miatt lett emberré, hanem szeretetből. Ezt a teológiai felfogást az abszolút (vagyis a bűntől független) inkarnáció (vagyis megtestesülés) elméletének nevezzük.

Isten végtelenül felette áll az embernek. Az ember a maga erejéből soha ezt a hatalmas távolságot áthidalni nem tudta volna. Isten – Duns Scotus és az ő nyomában nagyon sokak értelmezése szerint – elsősorban azért lett emberré, hogy ezt a szakadékot áthidalja, hogy az embert magához ölelhesse, hogy közel jöjjön hozzánk, hogy egy lehessen velünk és mi Ővele (vö. 1 Jn 4,7-9). A bűn csak ez után az eredeti isteni szándék után következett, és módosította a megtestesülés módját, belekerült a megváltás szenvedéssel teli útja is.

Tulajdonképpen tehát a két elmélet nem zárja ki egymást. Az abszolút inkarnáció egy tágabb keretbe, a szeretet, az egyesülés vágyának nagy keretébe foglalja a bűntől való megszabadítás isteni művét.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút