Kezdőlap A lelkiatya válaszol Miért nem áldozhatok?

Miért nem áldozhatok?

Tisztelt lelkiatya! Házasságban élek egy katolikus, elvált férfival. Én is katolikus vagyok, ez az első házasságom. Anno a lakóhelyi plébános nem adott minket össze, mivel párom elvált és az Egyház ezt nem engedélyezi. Minket egy más hitű atya adott össze Isten előtt, de mindketten katolikusok maradtunk. Házasságunkból született kislányunkat katolikusnak kereszteltük. Ma voltunk szentmisén és szerettem volna áldozni, de az atya nem engedte meg, mert azt mondta, törvénytelen házasságban élek. Azt megértem, hogy a férjem nem áldozhat, de én miért nem?

Kedves Levélíró! A leveléből nem derül ki egészen világosan a jelenlegi helyzetük. A levélből úgy látszik, hogy maga egyházi szempontból szabad állapotú, tehát köthetne szentségi házasságot.

A férje jelenlegi állapota nem egészen világos a levélből. Úgy látszik azonban, hogy a férjének volt egy szentségi házassága, az első felesége – akivel ekkor összeházasodott – még él, és így a jelenlegi házasságukat csak polgárilag tudták megkötni. Amennyiben ez így van, akkor a férje egyházi szempontból nem szabad állapotú, így nem tud magával szentségi házasságot kötni.

Mit lehet ebben a helyzetben tenni? Ha a férje első (szentségi) házassága körül bármi olyan hiányosság volt (pl. a végérvényes, kizárólagos szeretetszövetség szándékának a hiánya; vagy az ilyen életszövetségben való élésre való pszichikai képtelenség), ami miatt az a házasság nem volt érvényes, akkor ezt utólag egy egyházi bíróság érvénytelennek nyilváníthatja. Próbáljon ebben az ügyben megkeresni egy atyát, aki tanácsot fog adni, hogyan induljanak el.

Addig is, amikor a templomban a többiek áldozni mennek, gondoljon arra, hogy Jézus sokféle módon jön hozzánk: magához is jön, a szívébe költözik, ha nem is szentségi módon. Gondoljon arra is, hogy azzal, hogy nem áldozik, maga is tanúja a szentségi házasság értékének, felbonthatatlanságának.