Kezdőlap A lelkiatya válaszol Protestáns házasságot lehet egyházilag érvényteleníteni?

Protestáns házasságot lehet egyházilag érvényteleníteni?

Kedves Lelkiatya! 2012-ben, 20 évesen férjhez mentem. Fiatal voltam, engem abban a szellemben neveltek, hogy akit választok, az lesz a végérvényes férjem. A férjem 2 év után megcsalt, elhagyott. Egyházi esküvőnk nem volt. Én református, ő pedig evangélikus vallású. Jelenleg ismét házasságban élek, már 3 éve, melyből 2 gyönyörű gyermek született. A férjem római katolikus vallású. Gyakoroljuk a hitünket, a gyerekeket is e szerint neveljük. Szeretnénk egyházi esküvőt, mert szeretnénk Isten áldását a kapcsolatunkra. Nagyon szeretjük egymást. Viszont nem értem azt, hogy nekem miért kell érvénytelenítenem egy olyan házasságot, ami egyház előtt sosem zajlott le, egyikünk sem katolikus vallású. Beadtam az egyház bírósághoz egy keresetlevelet, viszont nagyon elkeserít az, hogy nekem kellene a volt férjem adatait megadnom (pl. lakcím). Évek óta nem beszéltünk, nem is kívánok vele beszélni.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy szeretetben élnek a párjával, két gyermekükkel, és Isten áldását is szeretnék kérni erre a házasságra.

Az egyház meggyőződése az, hogy a házasság természetes módon, a teremtés óta Istentől adott, felbonthatatlan életszövetség. Éppen ezért, ha két megkeresztelt ember érvényes módon (vagyis őszinte és komoly elhatározással) házasságra lép, még ha csak polgári házasságra is, az magától szentségi és felbonthatatlan házasság. Ez alól az általános alapelv alól csak azok a katolikusok a kivételek, akik csak polgári házasságot kötöttek, ők ugyanis kötelezve vannak az egyházi házasságkötési formára, és ha ezt nem tették meg, akkor a házasságuk nem érvényes, nem teljes értékű. Vagyis a protestáns testvérek polgári házassága érvényes és felbonthatatlan. Ezért kell önnek az érvénytelenítés lépésein végigmenni.

Az egyházi érvénytelenítési szertartás igen emberséges. Nincs például olyan tárgyalás, ahol a feleknek együtt kellene részt venni, és egymással vitatkozni. Ha az egyik fél nem kíván részt venni a folyamatban, akkor nélküle is végigvihető. Ki kell azonban őt értesíteni, meg kell neki küldeni a keresetlevelet. Próbálja úgy megoldani a címének megtudakolását, hogy ne keletkezzen ebből konfliktus. Esetleg kérje meg egy közös jó ismerősüket erre.

Sok áldást, kegyelmet kívánok Önnek, egész családjának, gyermekeinek!

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút