Kezdőlap Hírek Robert Schuman boldoggá avatási ügye

Robert Schuman boldoggá avatási ügye

Az „Európa atyjának” nevezett nagy francia politikus hamarosan „tiszteletreméltó” lesz, a párizsi La Croix értesülése szerint, amelyet Marcello Semeraro, a Szentek Ügyei Kongregáció prefektusa megerősített.

Hetek kérdése, hogy Ferenc pápa „tiszteletreméltóvá” fogja nyilvánítani Robert Schumant, az Európai Unió alapító atyáinak egyikét.

A kongregáció bíborosai és püspökei még áprilisban meg fogják szavazni, hogy a francia politikus „hősi fokban gyakorolta az erényeket”. Ferenc pápa júniusban (vagy legkésőbb nyár elején) nyilvánítja „tiszteletreméltóvá”.

A boldoggá-, illetve szentté avatási ügyek első szakaszában történészek és teológusok vizsgálják meg a szóban forgó személy életét és írásait. Robert Schuman esetében ez a munka 1990-ben kezdődött a Metzi Egyházmegyében, Schuman születési helyén, majd 14 év múlva Rómában folytatódott.

Robert Schuman katolikus meggyőződésű, a ferences lelkiséghez közel álló ember volt, a francia és német nép megbékélésének előmozdítója. Luxembourgban született 1886-ban, német nemzetiségűként. Az I.világháború után szülőföldje Németországhoz került, így francia állampolgár és Moselle parlamenti képviselője lett.

A II. világháború után,1948-tól 1952-ig francia külügyminiszterként tevékenykedett. 1950. május 9-én a két ősi ellenség – francia kezdeményezésre – a fegyvergyártáshoz szükséges szén- és acéltermelését közös felügyelet alá helyezte, más európai országok belépését várva. Ez a deklaráció vetette meg az alapját a mai Európai Uniónak.

Robert Schuman, aki a francia miniszterelnöki tisztet is többször betöltötte, az evangélium szellemében mindent megtett kora és országa megszenteléséért, a francia–német kiengesztelődésért.

A kanonizáció felé vezető ügye, egy szent életű politikus megérdemelt oltárra emelése, jelentős lépés előtt áll.

Rosdy Pál


a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút