Kezdőlap Hírek Tüntetők felgyújtottak két templomot

Tüntetők felgyújtottak két templomot

Chile fővárosában a tüntetők felgyújtottak két templomot, üzleteket fosztogattak és összecsaptak a rendőrséggel.

A Santiagóról készült vasárnapi felvételeken látszott, ahogy az álarcos tüntetők okostelefonjukkal filmeztek és ujjongtak, miközben az égő La Asunción-templom tornya a földre zuhant. A templomot 1876-ban adták át. A torony leomlása után a teljes épület megsemmisült. A zavargók felgyújtották a 19. század közepéről származó San Francisco Borja-templomot is. A korábbi években sajnos több támadás is érte a katolikus közösségeket az országban. Santiago érseke és Sebastián Piñera elnök kormánya elítélte a támadásokat.

„Ez a brutalitás kifejezése”

– mondta Víctor Pérez belügyminiszter. Felháborító, ahogy felgyújtottak két templomot és utána ünnepeltek.

„Ma sajnálnunk kell az erőszakos cselekedeteket, de szembeszállunk velük.”

A tavalyi tömeges kormányellenes tüntetések évfordulója alkalmából mintegy 25 ezer ember gyűlt össze vasárnap a Plaza Italia-ban. A tér volt a központja a tavalyi tüntetéseknek, amelyek káoszba sodorták Latin-Amerika egyik legstabilabb és legvirágzóbb nemzetét. Az akkori tüntetésekben több mint 30 ember meghalt és több milliárd dolláros kár keletkezett.

A tüntetések akkor kezdődtek, amikor a középiskolás diákok utcára vonultak a metródíj emelése miatt, és állomásokat kezdtek rongálni. Ez hamarosan sokkal nagyobb tüntetésekké fajult, amelyek során chileiek százezrei adtak hangot elégedetlenségüknek a rossz egészségügyi ellátás, az alacsony nyugdíjak és a gazdasági egyenlőtlenség miatt.

Forrás: The Wall Street Journal