Kezdőlap Hírek Ferenc pápa: Veszélyes szóba állni az ördöggel

Ferenc pápa: Veszélyes szóba állni az ördöggel

Ferenc pápa: Veszélyes szóba állni az ördöggel
Nem szabad megközelítenünk az ördögöt, és nem szabad beszélnünk vele: hiába vesztes, még veszélyes ránk, mert elcsábít minket. Olyan, mint egy láncra vert, veszett kutya, amelyik megharapja a kezünket, ha megsimogatjuk.

Erre figyelmeztetett Ferenc pápa kedden reggel, a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. Homíliájában az ördögről elmélkedett, amelyik még nem halt meg, de elítélték, ahogy a mai evangéliumban olvassuk (vö. Jn 16,5–11).

Az ördögről mondhatjuk, hogy haldoklik, de mindenképpen legyőzött, vesztes. Nem könnyű azonban meggyőzni magunkat erről, ugyanis az ördög nagy csábító, tudja, milyen szavakkal szóljon hozzánk, mi pedig szeretjük, ha levesznek minket a lábunkról – magyarázta a pápa. Az ördögnek megvan ez a képessége, tud csábítani. Azért annyira nehéz fölfogni, hogy vesztes, mert hatalmasnak mutatkozik, sok mindent ígér, szép és csinosan becsomagolt ajándékokat hoz – Ó, de szép! – de aztán nem tudod, mi van benne. Azt mondod: „Hiszen szép a csomagolása”. Elbájol minket a csomaggal anélkül, hogy megmutatná, mi van benne. Tudja, hogyan hasson a hiúságunkra, kíváncsiságunkra, hogyan vezesse elő az ajánlatait.

A hazugság atyja elaltatja figyelmünket

A vadászok nem véletlenül mondják, hogy nem szabad közel menni a haldokló krokodilhoz, mert egy farkcsapással még agyon tud vágni. Így az ördög is nagyon veszélyes: teljes hatalmában mutatkozik, ajánlatai mind hazugságok, és mi buta módon hiszünk neki. Az ördög nagy hazug, a hazugság atyja – állapította meg a pápa. Jól tudja forgatni a szót, énekével meg tud téveszteni minket. Vesztes, de úgy viselkedik, mintha győztes volna. Fénye vakító, mint a tűzijáték, de nem tartós, semmivé lesz. Az Úr fénye azonban szelíd, de állandó.

Ne menjünk közel az ördöghöz, mert veszélyes

Az ördög elcsábít minket, megérinti hiúságunkat, kíváncsiságunkat, és mi mindent beveszünk, vagyis beleesünk a kísértésbe. Az ördög tehát egy veszélyes vesztes. Csínján kell bánnunk az ördöggel – intett a pápa, majd arra buzdított, hogy Jézushoz hasonlóan őrködjünk, imádkozzunk és böjtöljünk. Így lehet legyőzni a kísértést. Az is nagyon fontos, hogy ne közelítsünk hozzá, mert – ahogy egy egyházatya mondta – az ördög olyan, mint egy dühös, veszett kutya, amit ugyan megkötöttek, de nem szabad megsimogatni, mert harap. Ha én tudom, hogy ha lelkileg közeledem egy bizonyos gondolathoz, egy bizonyos vágyhoz, ha oda vagy amoda megyek, akkor közeledem a dühös és leláncolt kutyához. Kérlek, ne tedd – mondta a pápa. „Nagy sebem van…” – „Ki ejtette rajtad?” – „A kutya” – „De meg volt kötve?” – Hát igen, odamentem és megsimogattam” – „Magadnak kerested a bajt”. Ez így van: nem szabad soha sem odamenni, mert meg van kötve. Hagyjuk csak ott megkötve.

Ne álljunk szóba az ördöggel

Végül pedig arra kell figyelnünk, hogy ne álljunk szóba az ördöggel, mint ahogy Éva tette: nagy teológusnak hitte magát, aztán elbukott. Jézus nem ezt teszi: a pusztában Isten szavával felel. Elűzi a sátánt, párszor megkérdi tőle, ki ő, de nem folytat vele párbeszédet. A pápa tehát egyértelműen arra buzdít minket, hogy ne beszélgessünk az ördöggel, mert legyőz minket, okosabb nálunk.

Isten Anyjánál keressünk oltalmat

A fény angyalának álcázza magát, de valójában az árnyék, a halál angyala. Egy elítélt, egy vesztes, egy leláncolt haldokló, de még képes vérfürdőt rendezni. Nekünk pedig imádkoznunk kell, bűnbánatot tartani, nem szabad közel mennünk hozzá és szóba állni vele. Végül pedig az édesanyánkhoz kell mennünk, mint a gyerekeknek. Amikor a gyerekek félnek, az anyukájukhoz mennek: „Anya, anya… félek!” Amikor rosszat álmodnak… az anyukájukhoz mennek. Menjünk a Szűzanyához, ő megvéd minket. Az egyházatyák, főként az orosz misztikusok azt mondják: a lelki viharok idején keressünk oltalmat Isten Anyjának nagy köpenye alatt. Menjünk Anyánkhoz. Ő segítsen minket ebben a harcban a vesztes, leláncolt kutyával, hogy legyőzzük – fohászkodott végül a kedd reggeli szentmisén Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió