Kezdőlap Hírek Nagy probléma az alapvető élelmiszer piacán

Nagy probléma az alapvető élelmiszer piacán

Ferenc pápa sürgette Oroszországot, hogy vizsgálja felül a fekete-tengeri gabonaegyezmény feladásáról szóló döntését, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy a folyamatban lévő konfliktus ellenére is exportálhasson gabonát tengeri kikötőiből.

Oroszország július 17-én kilépett a paktumból, melynek nyomán a gabona ára nagymértékben emelkedett, ezzel a harmadik világban élők helyzete sokat romlott.

Az ENSZ és Törökország által 2022 júliusában közvetített megállapodás ellenére Oroszország célba vette az ukrán kikötőket és a fekete-tengeri és dunai gabona infrastruktúrát.

A pápa felhívása a heti Angelus-üzenetében hangzott el, amelyben kérte az orosz hatóságokat, hogy tegyék lehetővé a biztonságos gabonaszállítást.

A Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt Ferenc pápa folyamatos imára buzdított Ukrajnáért, amely nemzetet a háború „mártírjainak” nevezett. Még a gabona elpusztítását is „Isten elleni súlyos sértésnek” nevezte. A pápa emellett kiemelte a világszerte éhínségben szenvedő milliók helyzetét.