Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan győzzem meg lányomat, hogy unokáimat megkereszteljék?

Hogyan győzzem meg lányomat, hogy unokáimat megkereszteljék?

Joachim Patinir: Szent János megkereszteli Jézust

Kedves Lelkiatya! Hogyan győzzem meg lányomat, hogy unokáimat megkereszteljék? Majd ha felnő, eldönti, milyen vallású akar lenni? Hiszen ő bérmálkozó is volt. Férje ortodox, aki ragaszkodna is hozzá. Milyen érveket hozhatnék fel a keresztelés mellett?

Kedves Levélíró! Azt mondani, hogy majd ha felnő, eldönti: elég nagy butaság. Ha a szülő a matematikával vagy az angol nyelvvel kapcsolatban is azt mondaná, hogy majd ha felnő, eldönti, hogy akar-e matekot vagy angolt tanulni, akkor a gyerek soha nem fogja tudni egyiket sem. A szülő nem kérdezi meg a gyerektől, hogy akar-e iskolába járni, akar-e fogat mosni stb. hanem eldönti helyette, mert tudja hogy ezek jó és nélkülözhetetlen dolgok. Ha nem „kényszerítené” a gyerekét rendszeres fogmosásra, annak tönkremennének lassan a fogai, akkor a gyerek felnőtt fejjel joggal mondhatná az édesanyjának: Miért hagytad, hogy tönkremenjenek a fogaim, miért nem vigyáztál rám?

Ha a szülő egy kicsit is meg van arról győződve, hogy Isten létezik, hogy ő a mi Teremtőnk, hogy az emberi szívet egészen csak Ő tudja betölteni, akkor a világ legtermészetesebb dolga, hogy akiket szeret, azoknak ezt a kincset megpróbálja átadni. Ettől a hittől lesz a gyermek számára csodálatos a Karácsony, nem az ajándékoktól, ettől fog csillogni a szeme, ettől fogja magát teljes biztonságban érezni Isten tenyerén. Ne vegye el a gyermekétől ennek a boldog, felhőtlen gyermekkornak a lehetőségét!

A gyermek felnőtt korában természetesen dönt majd. De igazán akkor tud hit és nem hit között választani, ha megismerte a hitet. Ha fogalma sincs róla, ha nem ízlelte meg, akkor fogalma sem lesz arról, hogy mit utasít el.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút