Kezdőlap A lelkiatya válaszol Bűn-e a dohányzás?

Bűn-e a dohányzás?

Tizenöt éve cigarettázom már, s ezalatt többször is sikerült leszoknom. Sajnos a nikotinmentes napok nem sokáig tartottak, előbb vagy utóbb mindig visszaszoktam. Azt szeretném megkérdezni, hogy valójában bűn-e a dohányzás?

A kérdésre a válasz összetett, attól függ: ki és hogyan dohányzik? Felnőtt, egészséges embernek a mérsékelt cigarettázás nem bűn. De ha az egészségét már erősen károsítja vele, akkor bizony az önpusztítás egyik módja – ami bűn. Másik vetülete a dolognak: nem okozok-e bajt füstölésemmel a környezetemnek? Ez a másodlagos dohányzás, amikor munkatársaim, családtagjaim fuldokolnak a füstölésem miatt. Ügyeljünk arra is, hogy körülöttünk ne legyen mindenhol csikk és hamu. Ha már valaki dohányzik, tegye azt kulturáltan! Végül, akik gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoznak, azoknak jó példát kellene mutatni, ezért legjobb lemondani róla.

*

A dohányzó embernél nikotinfüggőség alakul ki, ami azt jelenti, hogy 20–25 percenként rá kell gyújtania, szervezetének már szüksége van a szerre. A dohányfüst egyik fontos része a kátrány, amely a tüdő öntisztító mechanizmusát gyengíti, ezért elsősorban tüdőbetegségeket okoz. A másik része a nikotin is megbetegítheti a tüdőt, de elsősorban az érkárosodásért és a magas vérnyomásért felelős. Nemcsak infarktust okoz, hanem végtagi érszűkületet is. A dohányfüst harmadik fontos, de ritkábban emlegetett összetevője a szénmonoxid, amely fulladásos állapotok kialakulásához vezethet. Emellett a cigarettafüst további negyven rákkeltő anyagot tartalmaz. E káros szenvedély az összes halálozás 26, a daganatos halálozás 45, a tüdőrák 90, a szív- és érrendszeri halálozás 25, az idült légzőszervi halálozás 80 százalékáért felelős. Ám nemcsak arra veszélyes, aki szívja, hanem arra is, aki passzívan ugyan, de részese a dohányzásnak.