Kezdőlap Hírek Fokozódó etnikai erőszak

Fokozódó etnikai erőszak

Egyre több halálos áldozatot találnak a Maliban történt falumészárlást követően. Már száz fölé emelkedett a halottak száma azok után, hogy hétfőre virradóra iszlamista erőszak ért egy kistelepülést. A dogon kisebbségiek lakta Sobane-Kou falut szinte földig lerombolták a fulani támadók.

A muzulmán vallású, nomád pásztor fulanik és a vadász életmódú dogon népcsoport között régóta véres etnikai konfliktus zajlik. Malit sokkolta a dogon faluban történt vérengzés, ahol minden harmadik lakost megöltek.

Iszlamista csoportok évek óta hajtanak végre támadásokat Afrika ezen részén. Az utóbbi időszakban meredeken nő az incidensek száma. 2016-ban 12, 2017-ben 33, 2018-ban már 158 alkalommal támadtak keresztényekre, félelemkeltéssel próbálják a rendet megdönteni. Áprilisban egy protestáns templomot támadtak meg. Májusban egy katolikus templomot gyújtottak fel mise közben, a menekülni próbálókat agyonlőtték, köztük a plébánost is.

Vallásháború a Közép-Afrikai köztársaságban? Etnikai támadás
Vallásháború a Közép-Afrikai Köztársaságban?

Mali miniszterelnöke, Boubou Cissé együtt imádkozott a gyászolókkal, és ígéretet tett, hogy kormánya az eddiginél nagyobb erőfeszítéssel igyekszik megfékezni a térségben régóta és folyamatosan tomboló erőszakot. Igyekezni kell a megbékélésért tenni a nyugalom érdekében, mondta a kormányfő.

Burkina Faso egykor a nyugalom szigetének számított a forrongó régióban, de az iszlamista erőszak begyűrűződött a szomszédos Maliból.

Mali külügyminisztere, Tiébilé Dramé azzal jellemezte a támadás súlyát, hogy bár etnikai támadások előfordulnak, ennyi áldozatot követelő falumészárlás eddig nem történt. Terrorista csoportok eddig nem táplálták a helyi feszültség végletekig történő éleződését, kihasználva a konfliktusok régi gyökerét, magyarázta a külügyminiszter.

A Szahara déli peremén végighúzódó Száhel-övezet országaiban tevékenykedő dzsihadisták miatt az utóbbi hónapokban százak vesztették életüket az etnikai erőszakban, és több mint 150 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására.

A jövőben várhatóan csak súlyosbodni fognak a problémák. Napjainkra a Száhel-övezet lakói szenvednek a sivatag terjedésétől, a termőföldek jelentős része terméketlenné vált. Áradások és aszályok váltják egymást és az éhínség rémképe folyamatosan lebeg az itt élők feje felett. Szahara délre terjedésével egyre több ember veszíti el a megélhetését és kényszerül elhagyni otthonát. Jelenleg több rendhagyó programon is dolgoznak, hogy megkönnyítsék a térségben élők életét.

Forrás: Euro News

Etnikai támadás