Kezdőlap Hírek Igazat adott a bíróság a cukrásznak, aki nem készítette el a meleg...

Igazat adott a bíróság a cukrásznak, aki nem készítette el a meleg pár tortáját

Igazat adott a bíróság a cukrásznak, aki nem készítette el a meleg pár tortáját
A kép illusztráció.
Az Egyesült Államok Legfelső Bírósága igazat adott annak a keresztény cukrásznak, aki néhány éve vallási okok miatt elutasította, hogy elkészítse egy azonos nemű pár esküvői tortáját. A teljes cikket a Magyar Idők honlapján olvashatják el.

A határozat azonban nem precedens értékű, a testület később vizsgálja azt, hogy vállalkozások megtagadhatják-e vallási okok miatt szolgáltatásaikat meleg vagy leszbikus pároknak.

Hétfőn kihirdetett állásfoglalásában a bíróság kimondta, hogy Colorado állam emberi jogi bizottsága megengedhetetlen ellenségességet mutatott a vallással szemben, amikor úgy döntött, hogy Jack Phillips cukrász megsértette a szövetségi állam megkülönböztetés elleni törvényét, amikor 2012-ben megtagadta, hogy elkészítse David Mullins és Charlie Craig meleg pár esküvői tortáját. A szövetségi állam törvényei tiltják, hogy vállalkozások elutasítsák szolgáltatásaikat faji, nemi, szexuális orientáció alapján.

A legfelső bírósági döntés megállapította, hogy a bizottság megsértette Phillips vallási jogait az amerikai alkotmány első kiegészítése alapján. „A bizottság ellenségessége összeegyeztethetetlen az első kiegészítés azon garanciájával, hogy törvényeinket oly módon kell alkalmazni, amely semleges a vallást illetően” – olvasható az indoklásban, amely ugyanakkor hangsúlyozza a melegjogok tiszteletben tartásának fontosságát.

Transznemű személyek – születhet nő férfitestbe (vagy fordítva)?