Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mik a szentmise-falajánlás szabályai?

Mik a szentmise-falajánlás szabályai?

Amikor nem tudok szentmisére menni

Kedves Lelkiatya! Szeretném megtudni a szentmise-felajánlás szabályait. Úgy tudom, szentmisét lehet felajánlani elhunytakért is, de élőkért is valamilyen szándékra. Úgy tudom, egy szentmise csak egy szándékra ajánlható fel. Kivéve, ha a szentmisét kettő vagy több pap mutatja be. Azt hallottam, ha két pap mutatja be a szentmisét, akkor lehet két szándék, de mindkét szándékot ki kell mondani és a két papnak együtt kell mondani az átváltoztatás és az úrfelmutatás szavait. De van, aki azt mondja, ha nincs kimondva a két szándék és az egyik pap egyedül végzi a szertartást, a másik ülve marad, akkor is érvényes a két szándék. Hogy van ez valójában?

Kedves Levélíró! Örülök, hogy ismeri a Szentmise végtelen értékét, és gyakran ajánl is fel Szentmisét élő és elhunyt szeretteiért.

Szentmisét valóban lehet élőért és elhunytért is felajánlani, vagy akár más imaszándékokra is (például papi és szerzetesi hivatásokért, hazánk lelki megújulásáért, a Szűzanya tiszteletére stb.).

Egy Szentmisét lehet több szándékra is felajánlani, hiszen a Szentmise értéke végtelen. Azonban a miséző pap csak egy Szentmisére szóló miseadományt fogadhat el a maga számára. Ha több adományt is adtak ugyanarra a Szentmisére, a többi adományt a megyéspüspök által kijelölt egyházi célra (pl. templomok, szegények, hitoktatás, egyházmegye) kell fordítani.

Általában azonban egy Szentmisére egy szándékot szoktak felvenni, azt be is olvassák a Szentmise elején, így a hozzátartozók jobban érzik azt, hogy az ő szerettükért jár közben az egyház azon a Szentmisén. Ha azonban a szándék felolvasása nem történt meg, attól még a Szentmise felajánlása az atya szívében megvolt, és a Szentmise kegyelmei kiáradnak az illető személyre, akiért a Szentmise szándékot kérték.

Ha több pap misézik, mindegyik papnak lehet saját miseszándéka (és mindegyik atya el is fogadhat ezért egy-egy miseadományt). Ilyenkor mindegyik atya együtt kell, hogy mondja a misekánon és az átváltoztatás szavait. Ilyen esetekben általában mindegyik szándékot bemondják a Szentmise elején, kivéve ha sok atya misézik, vagy ha az egyik szándékot privát módon kérte egy hívő.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút