Kezdőlap A lelkiatya válaszol A vőlegényem nincs megkeresztelve

A vőlegényem nincs megkeresztelve

Megtaláltam az igazit! Elhatároztuk, hogy összeházasodunk, csak az a probléma, hogy nincs megkeresztelve. Nagyon szeretjük egymást, de hallani sem akar a vallásról. Ettől függetlenül lehet templomi esküvő? Én nagyon szeretném, mert mindig vallásos voltam.

A templomi esküvő nem gond, a plébános úr engedélyt kér az egyházmegyei hatóságtól, mivel ha az egyik jegyes nincs megkeresztelve, akkor a valláskülönbség bontó akadálya áll fenn (1086. kánon). Neked meg kell ígérni, mint a vegyesvallású házasságoknál, hogy buzgón gyakorlod a hitedet, és ezzel jó példát adsz a férjednek, továbbá gyermekeiteket a Katolikus Egyházban keresztelteted meg és neveled, akár fiú, akár leány (1125. kánon). Ezt hívják reverzálisnak. A plébános úr megbeszéli veletek, amit a katolikus házasságról tudni kell, azután már jöhet egy szívet-lelket melengető, gyönyörűszép esküvő.

Ez a házasságotok jogi része. De más itt a gond! Valóban az igazit találtad meg? A te világnézeteddel és az övével van baj. Igen, mind a kettőtökével. Az a baj, hogy – remélem, őszintén írod – mélyen vallásos leány vagy. Ez különben nagy öröm, de ha a hit vonalán közömbös lennél, akkor nem lenne gond a teljesen hitetlen vőlegény, egyformák lennétek. Így viszont világnézet szempontjából két teljesen ellentétes személy köti össze az életét. Ez veszedelmes zátonyokat rejteget számotokra, amelyen nagyon könnyen hajótörést szenved a házaséletetek. A házasság nem ágy- és asztalközösség csupán, hanem teljes életközösség. Együtt kell dolgozni, egyet kell akarni. A mézeshetek után előbb-utóbb fő témái lesznek beszélgetéseiteknek az élet legnagyobb kérdései. Tudom: a hitetlen férjet megszenteli felesége (1Kor 7,14), de lesz erőd, türelmed hozzá? Vagy feladod majd te is a hitedet? Gondolkozz!