Kezdőlap A lelkiatya válaszol Érvényteleníthető a házasságom?

Érvényteleníthető a házasságom?

Tisztelt Lelkiatya! Huszonhét évvel ezelőtt kötöttünk házasságot, mindketten római katolikus vallásúak vagyunk. Házasságunk öt éve megromlott, feleségem másfél éve elköltözött, kapcsolatot alig tartunk. Fél éve megismertem valakit, akit szeretni tudnék, ő egyházjogilag független görögkatolikus, vallását komolyan gyakorolja. Nem akarom én sem eskümet megszegni, és őt sem bűnbe vinni. Van-e mód korábbi házasságom érvénytelenítésére?

Kedves Levélíró! Nagyon sajnálom, hogy az első házassága tönkrement. Örülök, hogy a mostani, szépnek ígérkező kapcsolatát Isten törvényeinek figyelembe vételével akarja felépíteni.
Az első kérdés, amit meg kellene vizsgálni, hogy az első házassága érvényes volt-e. A házasság nem attól lesz érvényes, hogy az ígéret szavai fizikailag elhangzanak, hanem attól, ha két ember a végérvényes házassági szeretetszövetség megkötését valóban akarja, a házassági döntést valóban meghozza. Lehet, hogy valamelyik félnek a szándéka hiányos volt (például elsősorban azért kötött házasságot, mert jött a gyermek; vagy nem gondolta valóban komolyan, hogy egész életre szóló, felbonthatatlan életszövetséget köt, csak addig gondolta kitartani benne, amíg minden könnyen megy; vagy valamilyen pszichés probléma miatt nem is tudott teljes értékű házassági döntést meghozni, vagy képtelen a tartós együttélésre).
Menjen el egy atyához, vagy egyházjogászhoz, és mesélje el neki a házasságkötésük történetét, előzményeit. Ő majd segíteni fog abban, hogy lát-e olyan elemet, ami miatt a házassága érvénytelen volt. Ha igen, akkor be lehet adni az egyházi bíróságon (az egyházmegyénél) az érvénytelenítési kérelmet (kell hozzá a két fél keresztlevele; az egyházi házasságkötés dokumentuma; a polgári válás dokumentuma /ha már elváltak/; a megírt keresetlevél /amelyben leírják a házasságkötés történetét kiemelve az esetleges érvénytelenítő okokat/; 2-3 tanú megnevezése, akik a házasságkötésük idején közelebbről ismerték magukat, és az érvénytelenítő okokról tudhatnak valamit). Az egyházi eljárás nagyon humánus, ugyanis nincsenek közös tárgyalások, az egyes tanúkat (és a két házasfelet) külön hallgatják meg. A másik házasfélnek is megküldik a keresetlevelet és meghívják őt meghallgatásra, de ha nem kíván részt venni a folyamatban, akkor nélküle is le tudják folytatni az eljárást.