Kezdőlap A lelkiatya válaszol Köthetünk Isten előtt házasságot?

Köthetünk Isten előtt házasságot?

szentes Jézus-szíve templom

Tisztelt Lelkiatya! Párommal szeretnénk összeházasodni, de ő volt már egyszer nős, volt templomi esküvője is. Tizennyolc éve elváltak. Templomban, Isten előtt köthetünk házasságot?

Kedves Levélíró! Az első kérdés, amit meg kellene vizsgálni, hogy a párjának első házassága valóban érvényes, teljes értékű volt-e. A házasság nem attól lesz érvényes, hogy az ígéret szavai fizikailag elhangzanak, hanem attól, ha két ember a végérvényes házassági szeretetszövetség megkötését valóban akarja, a házassági döntést valóban meghozza. Lehet, hogy valamelyik félnek a szándéka hiányos volt (például elsősorban azért kötött házasságot, mert jött a gyermek; vagy nem gondolta valóban komolyan, hogy egész életre szóló, felbonthatatlan életszövetséget köt, csak addig gondolta kitartani benne, amíg minden könnyen megy; vagy valamilyen pszichés probléma miatt nem is tudott teljes értékű házassági döntést meghozni, vagy képtelen a tartós együttélésre).

Menjenek el egy atyához, vagy egyházjogászhoz, és meséljék el neki a párja házasságkötésének történetét, előzményeit. Ő majd segíteni fog abban, hogy lát-e olyan elemet, ami miatt ez a házasság érvénytelen volt. Ha igen, akkor be lehet adni az egyházi bíróságon (az egyházmegyénél) az érvénytelenítési kérelmet (kell hozzá a két fél keresztlevele; az egyházi házasságkötés dokumentuma; a polgári válás dokumentuma /ha már elváltak/; a megírt keresetlevél /amelyben leírják a házasságkötés történetét kiemelve az esetleges érvénytelenítő okokat/; 2-3 tanú megnevezése, akik a házasságkötésük idején közelebbről ismerték magukat, és az érvénytelenítő okokról tudhatnak valamit). Az egyházi eljárás nagyon humánus, ugyanis nincsenek közös tárgyalások, az egyes tanúkat (és a két házasfelet) külön hallgatják meg. A másik házasfélnek is megküldik a keresetlevelet és meghívják őt meghallgatásra, de ha nem kíván részt venni a folyamatban, akkor nélküle is le tudják folytatni az eljárást.

Amennyiben ez az érvénytelenítés megtörténik, akkor lehetséges az Önök számára templomi esküvő. Kívánok Önöknek sok áldást, szeretetet, békességet, hűséget és igazi, szívből jövő örömet!