Kezdőlap A lelkiatya válaszol Még több gyermeket szeretnék

Még több gyermeket szeretnék

Tisztelt Lelkiatya! Az igéből megértettem, hogy a gyermekáldás ajándék. Három gyermekünk van, én elfogadnék még amennyit csak adna az Úr. A férjem viszont megfontolt és azt mondja, észt is adott az Úr, és ennek az elképzelésének megfelelően gumióvszerrel védekezik. Nekem viszont rettenetes bűntudatom van emiatt és nem tudom kezelni a helyzetet. Félreértelmezem az igét? Mit tehetek?

Kedves Levélíró! Nagy örömet okozott, amikor azt írta, hogy ráébredt, hogy a gyermek áldás, és szívesen vállalna még gyermeket. Örülök, hogy ez a bőkezű, nagylelkű, áradó szeretet tölti be a szívét.

Valóban igaz, hogy a szülő értelemmel is mérlegelheti, hány gyermeket képes elfogadni és szépen felnevelni (lelkileg, egészségi állapota szerint, anyagilag stb.). Azonban ez a mérlegelés soha nem szabad, hogy szűkkeblű és aggodalmaskodó legyen. A gyermek számára az egyik legnagyobb ajándék, ha vannak testvérei. Magyarország népessége az utóbbi 35 évben több, mint 800 000-el csökkent (és a rendszerváltozás utáni, határon túli magyarokból álló bevándorlás nélkül ez a csökkenés 1 150 000 lenne). Égetően szüksége van a nemzetünknek nagy családokra, akik bőkezűen adják tovább az élet kincsét.

Nagyon jó volna, ha a férjével tudna erről beszélni, esetleg szeretettel meg tudná őt erről győzni. Segíthet, ha olyan házaspárokkal találkoznak, ahol sok gyermek van. Segíthet esetleg egy ismerős atyával való beszélgetés is.

Az, hogy a férje óvszerrel védekezik, mindenképp helytelen. Ha az a meggyőződése, hogy semmiképp nem tud több gyermeket vállalni, akkor a természetes családtervezés módszerét kellene használniuk (www.tcst.hu). Jó volna, ha erről is tudnának beszélgetni.

Ha a férje nem változtat a magatartásán, természetesen ez nem az ön bűne, vagy felelőssége. Ebben az esetben csak elszenvedi ezt a helytelen magatartást, de nem felelős érte, hiszen megpróbálta azt megváltoztatni, de nem tudta.

Kezdhetnék a férjével úgy az egész dolog megtárgyalását, hogy egy héten át minden este 1-2 tized rózsafüzért elmondanak, és kérik a Szentlelket, hogy adjon világosságot a szívükbe. Sok szeretettel imádkozom mindkettőjükért, és a három gyermekért is!