Kezdőlap A lelkiatya válaszol Nem tudunk szentségi házasságot kötni

Nem tudunk szentségi házasságot kötni

Kedves Lelkiatya! Férjemmel mindketten második házasságunkban élünk több mint 10 éve, 2 gyermekünk van. Én katolikus vagyok, nem volt szentségi házasságom, egyházjogilag szabad vagyok. Férjem református, volt felesége szintén. Ugyan nem volt templomi, csak polgári házasságkötésük, mégsem tudunk szentségi házasságot kötni, amíg az ő első házasságát nem érvénytelenítik. Korábban többször nekiindultunk, de mindig megakadt a dolog, például a kötelező két tanú miatt. Érdeklődni szeretnék, hogy a Katolikus Egyház álláspontja nem változott ezen a téren?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy szép házasságban él, szeretetben neveli a gyermekeit.
Valóban, a katolikus egyház a protestáns keresztények polgári házasságát is érvényes, szentségi, felbonthatatlan házasságnak tartja, Jézus szavai szerint: „Amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza.” Ez elsősorban nem egy tilalom, hanem örömhír. Jézus azt tanítja, hogy lehetséges egész szívvel, egy életen át szeretni, és lehetséges ezt a szeretetet a házastárstól megkapni. Lehet egy életen át önátadásban, egymás nagylelkű szolgálatában élni. Megkaphatja egy ember a társától azt, hogy őt egy életen át, feltételek nélkül szereti és boldogítja. Ez mindenekelőtt örömhír.
A maguk esetében a férje első házasságának érvénytelenségét kellene kimondani. Ez nem egy bonyolult folyamat. Szükséges hozzá a két fél keresztlevele, a házasságkötési és a válási dokumentum, az eset rövid leírása (keresetlevél), és 2-3 tanú, akik a házasságkötés idején ismerték a feleket (ez lehet testvér, rokon, jóbarát stb.). Ha azonban végképp nincs tanú, akkor is meg lehet próbálni, és rendkívüli esetben így is érvénytelenné nyilvánítható a házasság.
Menjenek el egy olyan paphoz, aki ért az ilyen ügyekhez, vagy az egyházmegyei bírósághoz, és ők segíteni fognak az ügyben. Annyiban változott az egyházi eljárás, hogy sokkal rövidebb és egyszerűbb lett.